Адв.Екимджиев: Цацаров да се самосезира, Орешарски злоупотребява с власт

Адвокат Михаил Екимджиев от "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" призова главния прокурор да се самосезира за "криминалните" намерения на министър-председателя Пламен Орешарски "държавни служители, които участват в антиправителствените протести, да бъдат освобождавани от работа".

"Случаят е скандален и шокиращ. Главният прокурор незабавно трябва да бъде сезиран, тъй като се подготвя извършването на класическо престъпление по служба – злоупотреба с власт от страна на премиера, а вероятно и от някои от неговите министри", каза адв. Михаил Екимджиев.

Към неговата позиция се присъединиха юристи и правозащитници, които окачествиха изказването на премиера Пламен Орешарски като противоконституционно и "пряка заявка за извършване на престъпление – злоупотреба с власт".

По повод признанието на министър-председателя, че се събира информация, включително "оперативни данни" (очевидно от МВР и специалните служби), адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" напомни, властите нямат право да събират и обработват информация, свързана с политическите възгледи на хората.

Бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право в Софийския университет Георги Близнашки коментира специално пред Mediapool, че намерението на Орешарски е напълно противоконституционно.

"Освен, че поражда съмнения за подготовка за извършване на престъпление и противоречи на основния закон,

изказването на Орешарски влиза в остро противоречие с всички основни документи на ЕС и Съвета на Европа", допълва той.

По-рано днес Орешарски направи изявление на среща с граждански организации, цитирано отДарик радио, в което казва, че "държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа.