Адвокат Марковски: Обвинението към Цветан Василев е структурно проблематично

Прокуратурата има процесуалната възможност да отмени задържането на банкера за 24 часа. Целта на мярката е обвиняемият да се осигури за участие в процеса

Въпросът с екстрадицията на Цветан Василев ще се решава съобразно принципите на международното право, заяви в ефира на Би Ти Ви адвокат Марин Марковски.

На въпрос какво следва оттук нататък, Марковски прогнозира: протакане, с години и месеци няма да се случи нищо. Изпращането на документите по обвинението не е свързано с голямо забавяне. Изискват се първичните документи, не се изисква сръбският съд да прецени дали Цветан Василев е виновен, или не. С куриер могат да стигнат за 24 часа. Очаква се проява на известна бюрокрация, но Сърбия желае да стане член на ЕС и е длъжна да сътрудничи.

Адвокат Марковски каза още, че едва ли ще бавят екстрадирането на Цветан Василев. На въпрос дали е целенасочена тази стъпка на банкера да се предаде на сръбските власти, адвокатът заяви: "Ако той не искаше да се предаде, можеше ли да се крие години и десетилетия. Можеше. Самият факт, че отива в Сърбия, означава, че е готов да се предаде на България", убеден е Марковски. Той заяви още, че въпросът не е присохолигечески. "Ако говорим за кожата на един банкер, става дума за кожата на цяла банка . Арестуването на Василев в икономическите среди означава унищожен авторитет", поясни той.

Адвокатът коментира още, че Василев е обвинен в подбудителство - обвинението е много структурно проблематично. Него не го водят за пряк извършител на престъпление, а че е накарал други двама да го извършат. Трябва прокуратурата да докаже как ги е накарал, как им е помогнал.

"В тази ситуация прокуратурата има процесуалната възможност да отмени задържането за 24 часа. Целта на мярката е обвиняемият да се осигури за участие в процеса. По-голям жест от това няма. Става въпрос за неговото юридическо основание. Той се е предал доброволно, той е подсъдим, не е затворник." Адвокат Марковски смята още, че прокуратурата може спокойно да каже, че няма да го арестува, посочи още адвокатът по наказателни дела.