Главният редактор на The Insider: Руското посолство в София се ползва като плацдарм за ГРУ(видео)

Активността на руското военно разузнаване ГРУ в България е в пъти по-висока отколкото в другите източно европейски страни, казва Роман Доброхотов

Роман Доброхотов получава наградата на Съвета на Европа

Роман Доброхотов получава наградата на Съвета на Европа

"Активността на руското военно разузнаване ГРУ в България е в пъти по-висока отколкото в другите източно европейски страни", заяви пред блогъра Асен Генов главният редактор на сайта за разследваща журналистика The Insider Роман Доброхотов.

"Една част от разследванията ни се изразява в проследяване на самолетните полети. Ако в другите страни летят по един-двама офицери от ГРУ, то в България те са десетки, които постоянно летят в България. В съветските времена България е била нещо като "хъб" за офицерите от ГРУ за Източна, и не само Източна Европа. Сега явно руското посолство също се ползва като плацдарм за ГРУ", заяви журналистът.

По думите му, военната база в Бургас се ползва от руското Министерство на отбраната за доставки на оръжия в Сирия. 

"Всеки път, когато се заемем с някое важно разследване, оттам в един момент изскача ГРУ", коментира Доброхотов, който добави, че руски хакери от ГРУ са се намесвали в български избори, както и са атакували важни инфраструктурни и институционални обекти.

Той отново потвърди, че оръжейният търговец Емилиян Гебрев, синът му и негов колега са били отровени с неизвестно химическо вещество от офицери от ГРУ, при това - същите хора, които впоследствие са отровили Сергей Скрипал.