Александър Йорданов в ЕП: Руската хибридна война провокира единството на ЕС и НАТО

За европейската сигурност са особено важни граничните региони и интеграцията на Западните Балкани

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Александър Йорданов направи изказване в ЕП по повод доклада на Върховния представител на Евросъюза по външна политика и сигурност Федерика Могерини относно имплементацията на Глобалната стратегия на ЕС. Българският евродепутат се обърна към колегите си минути след избора на Урсула фон дер Лайев за председател на Европейската комисия.  

"Необходим е периодичен преглед на изпълнението на Глобалната стратегия и постоянно внимание към общи външнополитически предизвикателства като политиката на Руската федерация, тероризмът и хибридната война. Руската федерация е източник на заплаха не само за българската национална сигурност, но и за съюзната сигурност. Окупираният украински полуостров Крим се превръща във военен плацдарм за агресия. Руската хибридна война формира антиевропейски настроения и провокира единството на ЕС и НАТО в сферата на сигурността и отбраната", заяви Йорданов.   

"За европейската сигурност са особено важни граничните региони. Необходимо е ускоряване на европейската интеграция на Западните Балкани. Но искрено се надявам, че в съюза ще бъдат приети само държави членове на НАТО. И това е важно послание към Република Сърбия. Политиката на разширяване трябва да има трансформираща сила", каза още Слександър Йорданов. Той завърши изказването си с предложението в глобалната стратегия да бъде подчертана връзката между членството в НАТО на държавите от Западните Балкани и тяхното приемане в ЕС. Той допълни, че политиката на неутралитет в погранични райони на ЕС е недопустима.