Ангел Джамбазки: Турция иска джамии в Кюстендил и Дупница, меси се в мюсюлманските вероизповедания

Гаф на президента Плевнелиев е, че не пуснаха българските журналисти на срещата му в Пловдив с вицепремиера на Турция, посетил страната ни по време на Байрама. Това обяви по Нова ТВ зам.-лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки.

По думите му войводите са притеснени, че Турция се бърка в работата на мюсюлманското вероизповедание в България, като ги активира да искат връщане на имоти, които днес са културни паметници или обществени сгради, а също така да се изграждат джамии в градове, където не живеят турци, като Дупница и Кюстендил.

Джамбазки припомни, че още след освобождението е подписана декларация между двете страни за автономност на вероизповеданията в тях. Според него най-притеснително е, че Главно мюфтийство вече води над 90 дело за връщането на такива имоти, като повечето от тях са построени върху други религиозни храмове – християнски храмове и езически светилища. 

Секретарят на Главно мюфтийство Ахмедов твърди, че делата са по-малко, но става дума за 72 обекта, към които институцията има претенции според закона за вероизповеданията от 1992 година. Ахмедов твърди, че досега нямат спечелено дело, защото делата са заведени от скоро.

Той е категоричен, че по време на срещата на турския държавник с Плевнелиев в Пловдив не са обсъждани въпроси за имотни претенции. Срещата е била неофициална, затова не са канени журналисти, а представителите на турските медии са присъствали, защото са били част от гостуващата делегация, но са били предупредени да не отразяват събитието и да не го коментират. 

Според Джамбазки от ВМРО Турция, преди да има претенции към България, да изпълни Ангорския договор и да изплати имотите на тракийските бежанци. Той разкри още, че войводите ще настояват МВР да въведе доброволни отряди в районите, в които няма полицайски управления.