Антоанета Христова: Единствено ГЕРБ и БСП имат интерес от предсрочни избори за НС

Останалите партии в парламента реално не искат нов вот

"Търсенето къде да се получи сблъсък в предизборната кампания започна отдавна. Като че ли всички решиха, че точката, където може да бъде видим конфликтът, може да бъде сега – с издигането на двете кандидатури за генерален секретар на ООН. Лично аз не съм убедена, че това е темата, около която бихме могли да правим предизборна кампания за президент". Това заяви политическият психолог Антоанета Христова пред БНР. 

"На всички много им се иска да има предсрочни избори, само че въпросът е на кои от тях им се иска реално да ги поискат, защото не съм убедена, че повечето политически партии, парламентарно представени, имат интерес от такива. По принцип, онази политическа партия, която ще промени за по-добро положението си като проценти, като присъствие, като властово разпределение, би имала по-голям интерес за евентуални предсрочни избори. На практика, в момента виждаме, че всички социологически изследвания дават много сериозен марж между вторите - БСП - и ГЕРБ. От тази гледна точка, там някъде се търси интересът - или в ГЕРБ - да управлява по-самостоятелно, или в БСП, ако е решила, че добрият старт на Корнелия Нинова като председател на партията ще им бъде в полза", коментира Христова.

Тя определи като „пълна изненада“ кандидатурата на Пламен Орешарски за президент. Според нея е възможно някоя партия да се опитва да провери дали може чрез „инструкция“ към избирателите си да достигне до определен процент подкрепа.