Атлантици: Руското оръжейно лоби с „Голям шлем” – пробутват ремонт на СУ-25 на осем пъти по-висока цена

Заради санкциите срещу Русия, ремонтите се прехвърлят към по-малкия брат - Беларус

Докато царува "радиомълчанието" около избора на новия боен самолет, в дълбока радиосянка с бързи темпове тече подготовка на нов договор за ремонт на старите съветски щурмови самолети СУ-25. Този път сумата може да достигне 310 милиона лева! Осем пъти повече от първоначално обявеното.
Докато "радиомълчанието" по новите самолети е погълнало целия ни слух сега, под обсега на радарите на вниманието ни остана подготвяната сделка за ремонт на СУ-25. 
Атлантическият съвет на България няма да остави тези въпроси да се решават на тъмно!
Това, което става около ремонта на самолетите СУ-25 е много тревожно! 
Има все по-голяма опасност предвидените за тази година в държавния бюджет пари за нова техника да бъдат изядени от ремонти на съветската. Парите за нови самолети вероятно ударно ще бъдат пренасочени към ремонта на старите руски машини.
Вече беше сключена сделка за ремонт на изтребителите МиГ-29 за близо 100 млн.лв. с ДДС. Ако и сделката за СУ-25 бъде сключена, тогава проруското оръжейно лоби у нас през 2018 г. ще има истински "Голям шлем"! За сметка на това обаче и тази година ще си остане

нулева за превъоръжаването на армията ни с нова модерна натовска техника

Ясно е, че сделки за нови кораби и бойни бронирани машини за Сухопътни войски до края на годината няма да има. Шансовете за сключване на сделка за нови самолети до края на 2018 г. вече необратимо клонят към нулата. Същевременно все по-голяма става вероятността от бързо сключване на сделка за ремонта на СУ-25. 
Нека не се заблуждаваме, че е избрана фирма от военнопромишления комплекс на Беларус. Това на практика е руският военнопромишлен комплекс, от който е силно зависим братският "беларуски". Проруското лоби днес ни разиграва старата изпитана тактика на "доброто и лошото ченге" - да не бъде Русия, на която са наложени санкции, а по-малкият брат - Беларус. Останаха ли у нас наивници, които да повярвят на тази хибридна комбинация?
Докато "радиото мълчи", "лудите се налудуват", "умните се намъдруват" и мъглата на тайнствеността се е спуснала в очакване на решението на експертите за новия самолет и на политико-експертната група след това, проруското оръжейно лоби тихомълком, "тайно и полека" подготвя новия си финансов удар. 
Сделка за нови самолети може и да няма, но нов договор за стотици милиони за руска техника най-вероятно ще има.
Затова отново бием камбаната за тревога!

Коментар на Атлантически съвет на България, публикуван на страницата им във фейсбук.