България силно подкрепя членството на Сърбия в ЕС

България ще се бори Сърбия да получи дата за присъединяване в Европейския съюз не по-късно от декември тази година или януари 2014 година. Това стана ясно от думите на президентът Росен Плевнелиев, след срещата си с президента на Сърбия - Томислав Николич.

"Готови сме да споделим своя опит от процеса, през който България мина за интеграция в Европейския съюз", допълни Плевнелиев.

На пресконференция пред журналисти българският държавен глава определи днешната среща със сръбския си колега като много ползотворна.

Българският държавен глава отбеляза, че България е двигател и голям приятел, който използва и своят глас, в подкрепа на европейската интеграция на Сърбия.

"Нека да гледаме напред и да развиваме своето добросъседство и приятелство. Народите ни са близки, славянски и православни, а писмеността ни свързва", заяви българският президент.

Плевнелиев подчерта още, че в процес на съгласуване е договора между добросъседство между България и Сърбия.

Сред сферите, в които страната ни може да си сътрудничи със своята съседка, са търговско-икономическите отношения, като пример за това е учредената българо-сръбска промишлена палата.

Общите проекти, по които работим заедно са и магистралата по транспортен коридор 10, железопътната линия по коридор 10, възможност за нови гранични пунктове, както и изграждането на газов интерконектор със Сърбия и възможността за директна въздушна линия между София и Белград, коментира още Плевнелиев.