Българска фирма посредничи на Украйна при покупката на американско оръжие?

Според руското издание LifeNews, Булкомерс КС е направила на Киев оферта за стрелково оръжие – виновки М107А1 и 82A1 на обща стойност 7, 5 млн. долара

САЩ доставят оръжие и военно оборудване в Украйна чрез посредничеството на българската фирма "Булкомерс КС" ЕООД, съобщава lifenews.ru.

Според информацията на lifenews.ru, досега са продадени два безпилотни самолета KS-1 на стойност 714 хиляди долара. 

Самолетите са доставени от българската фирма във войскова част 2269, която е дислоцирана в Кировоградска област. В последния момент се оказало, че украинците трябва да платят повече заради рязкото падане на курса на гривната спрямо долара. 

"В последния момент не ни достигаха 1 млн. 171 хиляди гривни (63 хиляди долара). Накрая все пак успяхме да намерим необходимата сума и преведохме парите навреме", разказва командирът на войскова част 2269 Генадий Побиванец. 

"Булкомерс КС" е направила на Киев и друга оферта, този път за стрелково оръжие – виновки М107А1 и 82A1 на обща стойност 7, 5 млн. долара. 

В проекто-договора, публикуван от lifenews.ru, са добавени и условията Украйна да не препродава оръжията без знанието на САЩ или да го използва извън пределите на страната. 

По информация на LifeNews документът все още не е подписан. Предполага се, че той ще бъде заверен от директора на „Булкомерс КС”, представител на военното министерство в Украйна и също от Антони Меле – шефът на американската фирма AMI GLOBAL SECURITY. 

Тази компания е един от най-големите американски търговци с оръжие, има много международни връзки, а също и официално си сътрудничи с министерство на отбраната на САЩ.

"Булкомерс КС" е регистрирана в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет.

От Киев е изпратен списък с необходимото до момента оръжие. Украинските военни имат нужда от 400 снайперски и 2000 щурмови виновки, 720 ръчни гранатомета и 200 миномета.

Според журналиста Алексей Рам от изданието "Военно-промишлен куриер" е напълно възможно САЩ да са се възползвали от услугите на българската фирма и за доставката на забранено оръжие в Украйна.