Безлов: Още сме в капана на КТБ, изчакват се изборите

Проблемът е, че КТБ има много тежко влияние върху политиката

Това, което се случва с Цветан Василев, е част от една подготовка и е планирано от негова страна, заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР. Той коментира, че това, което нас би трябвало да ни касае, е какво се случи със самата банка, какво е реалното й състояние. "Ние продължаваме да не знаем какво има банката и какво дължи. Тук има голям проблем за страната, че тя се намира в продължаваща политическа криза, която се надяваме, че изборите ще решат. БНБ не може да направи нищо, докато не получи помощ от дръжавата. Така че ние продължаваме да сме в капан, защото това, което се случва с тази банка, може сериозно да дестабилизира банковата система на страната и в крайна сметка икономиката на страната."

Анализаторът допусна, че Цветан Василев по същество няма да говори. Най-важното, което би трябвало да ни интересува, е тези качествени предприятия, които банката е финансирала или притежава под някаква форма, да не бъдат разрушени. "Спомняме си при предишната банкова криза колко качествени активи на българската икономика бяха разрушени и унищожени."

Безлов е убеден, че Василев контролира ситуацията, че той продължава да прави стъпките. Показа, че е достатъчно силен и знаещ играч, показа и че има някакво задкулисие, с което има някакво договаряне за неговото бъдеще и бъдещето на банката. Проблемът е, че тази банка има много тежко влияние върху политиката. "Ако сравним тази предизборна кампания с миналогодишната, ще видим колко вяла и по-внимателна е тя. По-скоро сега ще се избягва да се влияе конкретно на кампанията."

Помолен да коментира и предстоящите парламентарни избори, Безлов заяви, че сСпоред него сценарият "Костинброд" няма да се повтори.

"Стратегията е друга. Всичко се решава след изборите. Хората около банката няма да се намесят около тези избори, очаква се да се договорят със силните след изборите. Има фактори, които не могат да се контролират, и случайности, които могат да обърнат ситуацията. Това са опитни хора, които знаят какво правят, внимават, планират го. Вижте,че няма тежки сътресения, които да ни се случиха. Много малко излиза в медиите. БНБ много внимава какво прави, защото може да дестабилизира и останалите финансови институции. Очевидно служебното правителство няма ресурсите да се бори срещу една тежка катастрофа и банкова паника", каза анализаторът.