Бламираха част от здравната реформа, Москов гневен

Министърът на здравеопазването Петър Москов изрази несъгласие с решението на Комисията по здравеопазване от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения да отпаднат текстовете, които гарантират това, че НЗОК ще финансира само лечебни заведения, които осигуряват на всеки пациент комплексност на лечението, предаде Би Ти Ви.

След като вчера депутатите не приеха антикорупционния закон на Меглена Кунева, днес парламентарната Здравната комисията не застана зад ключови идеи за реформи в здравеопазването.

Малко след началото на пленарното заседание в сградата започнаха две срещи - едната на Съвета за развитие, а другата - на парламентарната здравна комисия. След като вчера депутатите бламираха антикорупционния закон на Кунева, днес същата съдба последва и част от идеите на Петър Москов за здравната реформа.

Ресорната комисия окончателно прие промените в Закона за лечебните заведения. А с тях беше отхвърлена идеята Здравната каса да сключва договор само с болници, обединени в консорциум и осигуряващи комплексно лечение. Москов определи случилото се като неприемливо и допълни, че няма да се откаже от намеренията си:

„Касата трябва да се върне към изначалната си функция. От името на пациентите да може да изисква от системата определени правила, комплексност, качество, достъпност. А не да продължава да бъде такава, каквато е сега - някаква финансираща институция на бизнес плановете на определени мениджърски ръководства на болниците".

Междувременно близо два часа Съвета за развитие към правителството заседава, но без в него участие да вземе премиерът Бойко Борисов. След срещата беше съобщено, че на 3 декември антикорупционният закон, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева, ще бъде внесен отново в парламента. Но вече има предложения от страна на АБВ, които вчера гласуваха въздържал се - лидерът на формацията Георги Първанов: