Борисов изгонил Дянков заради афера с гръцка банка

Бившият финансов министър Симеон Дянков бил забъркан в афера с гръцка банка, от която гушнал огромна комисионна. Това разкри по Нова ТВ лидерът на РЗС Яне Янев.

 

Връщайки лентата назад, той разказа, че  Дянков е бил освободен светкавично от премиера Бойко Борисов, след като лично  го информирал, че по време на сделка по брейди облигации, има данни, че финансовият министър е получил подкуп в особено големи размери. Борисов изобщо не се поколебал. Само попитал какви са източниците и още на другия ден  Дянков бил уволнен, обясни Янев.

Според него в случая става въпрос за афера, която е свързана с гръцка банка, в която е имало заложен хотел на стойност около 50 милиона. 

В момента, в който се е реализирала сделката по облигационния заем – 8 май 2012 г., доколкото си спомням, само след 2 дни се наливат определени пари в гръцката „АЛФА Банк“, които веднага са освободили въпросния хотел от изплащането на тежкия кредит. Когато се говори за корупция, от уравнение с 5 неизвестни трябва да има поне 2. Ние правим усилия да се снабдим с документи, но нали знаете колко е трудно. Става въпрос за офшорна фирма. Тези данни би трябвало да се събират от съответните инспекторати, посочи Яне Янев.

Той заяви още, че партията му ще подкрепи всяка изпълнителна власт в установяването на финансова дисциплина. Иначе има опасност България да постигне съдбата на Кипър и Гърция.