Борисов: Казах на Митов да смекчим тона към Кремъл

С еврото няма да бързаме, каза още премиерът

България умишлено забавя въвеждането на еврото за възможно най-крайния срок, заяви днес премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос относно информацията, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята да забърза въвеждането на единната валута във всички страни от ЕС след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Министър-председателят заяви, че с него не са водени разговори за приемането на еврото и такива трябва да бъдат водени от финансовите министри на държавите от Европейския съюз. Остава отворен въпросът и дали покриваме критериите за влизане в еврозоната и дали те ще бъдат променени, ако Юнкер иска да забърза интеграцията.

В отговор на въпрос за призива на президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов Борисов да поиска среща с руския държавен глава Владимир Путин, българският премиер припомни, че тези срещи са на ниво “президент - президент” и “премиер - премиер”. “Иначе съм на доста по-ниско ниво от руския президент”, заяви Борисов.

Министър-председателят припомни, че днес външният министър Даниел Митов е на среща с колегите си в Сочи, Русия. И заяви, че му е поставена задача да нормализира отношенията ни с Руската федерация, тъй като Кремъл в момента гледал с лошо око на нас и отношението към България сред държавите на Балканите е най-незадоволително ниво. За целта Борисов е дал инструкции и да се намали тона, с който българските държавници говорят за политиката на Кремъл.

По време на парламентарния контрол премиерът Борисов посочи различна причина от тази на правосъдното министерство за забавеното начало на независимия анализ на прокуратурата. Той заяви, че забавянето е било заради желанието на още един прокурор да се включи в мисията. Премиерът потвърди, че от понеделник до днес двама обвинители от Великобритания и по един отГермания, Холандия и Испания анализират прокуратурата.

"Днес експертите приключват проверката, вчера с правосъдния министър Захариева помолихме еврокомисаря препоръките и проверките да бъдат обявени публично, за да можем всички да се запознаем с тях", отбеляза той. 

Вчера след среща на правосъдния министър Екатерина Захариева със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис в Брюксел, се разбра, че изводите и препоръките от анализа ще бъдат публикувани по изрично настояване от българска страна.

"Аз съм я поискал тази комисия по сътрудничеството с ЕК, тъй като нашите цели са догодина през май-юни да сме доста напред с мерките. Парламентът в това отношение също полага големи грижи и внимание и със Закона за съдебната власт, и с антикорупционния закон. Другата седмица на Министерски съвет се надявам да мине антитерористичният закон", каза Борисов.

Надявам се на обективен доклад, препоръките на който ще изпълним, заяви той и допълни, че България ще се постарае да изпълни препоръките.