Борисов: Не е сериозно да говорим за кандидатурата на Ковачки да строи АЕЦ "Белене"

БСП и бизнесменът работиха заедно години, а сега от отчаяние говорят такива глупости, отсече премиерът

Бойко Борисов

Бойко Борисов

"Аз се удивлявам, че Ковачки и БСП работиха заедно години наред. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако държавната южнокорейска огромна ядрена фирма е близка до Ковачки, ако Росатом е близка, ако "Дженерал електрик" е близка, ако немците, французите са близки, те просто в отчаянието си не знаят какви глупости говорят".

Така министър-председателят Бойко Борисов отговори на въпрос за потенциалните инвеститори за АЕЦ "Белене" и обвинението от вчера на БСП за близост до бизнесмена Христо Ковачки.

Не е сериозно, от 13 заявления за строителството на АЕЦ „Белене" от стратегически инвеститори,  да се поставя въпросът за участието на бизнесмена Христо Ковачки, сред кандидатите за строежа на Втора атомна, коментира още Борисов, цитиран от Би Ти Ви.

Така премиерът отговори на обвиненията на БСП, че въпреки задълженията си към държавата, Ковачки се явява като стратегически инвеститор за Белене.

„В отчаянието си не знаят какви глупости говорят. Една година усилия полагам да докарам едновременно французи, германци, американци и руснаци на българските реактори, които сме си платили, за да може да построим тази централа. Защото 5 и 6 реактор (на АЕЦ „Козлодуй”) приключват и своята дейност след 10 години. Трети път са удължавани. Тогава ще виснем само на кюмюра, на въглища ще питам. При тези скъпи (въглеродни) емисии каква индустрия ще се прави и какъв ток ще се харчи”, заяви Борисов.