Борисов прати министри в Брюксел, за да търсят финансова подкрепа

Брюксел работи по правила, но ще го ударим на молба, това е точната дума. Няма заплати за културата, бюджетът е на нула, няма заплати за МВР, заяви премиерът

Премиерът е изпратил петима министри от кабинета в Брюксел, за да търсят финансова подкрепа за страната ни.

В началото на редовно заседание на кабинета Бойко Борисов каза, че министрите трябва да направятвсичко възможно "неспасяемото да се спаси", съобщи БТА. 

Целта е да се ускори стартиране на плащанията по новите европрограми. По думите на премиера най-ранни плащания ще има след 1 юни. 

"Брюксел работи по правила, но ще го ударим на молба, това е точната дума. Няма заплати за културата, бюджетът е на нула, няма заплати за МВР", заяви премиерът. 

По думите му министрите ще обясняват "на какъв хал сме".

"Ако проявят непроявявана досега топлина и човещина към България, дано успеят", добави премиерът.

На предишното заседание на правителството стана ясно, че за Борисов най-важният приоритет за кабинета в момента е договарянето на европейските оперативни програми. Той се закани, че ако трябва, ще командирова вицепремиерите и министрите за месец в Брюксел. 

"Едните пишат тук, другите посрещат имейлите там при комисарите. Без да осигурите парите и плащанията – не случайно чухте 75%, всичко ще се срути. В същото време, успеем ли да си ги възстановим, 50% работата на правителството е свършена. Затова хората ни избраха, като задача най-вече - денонощна работа по фондовете", заяви Борисов пред членовете на кабинета.