Борисов вдигна мерник на търговци и производители

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да започнат проверки на службите за сигурност и отговорните институции за финансовите потоци по веригата производство, преработка и продажба на месо и млечни продукти и каква част от сектора се намира в сивата икономика. 

Това стана ясно след бурна среща между животновъди, преработватели и представители на търговските вериги с министър-председателя и земеделския министър Мирослав Найденов.  

След разговорите обаче не стана ясно кой е виновен за големите разлики между изкупните цени и цените в търговските вериги на млечните и месни продукти. 

"Всеки казва, че работи на загуба", обясни министър Найденов. Той е убеден, че животновъдите наистина не печелят от продукцията си и трябва да се намери къде по веригата има изкривяване. 

"Търговските вериги натискат преработвателите, преработвателите натискат животновъдите, а от своя страна животновъдите натискат правителството за по-големи субсидии“, заяви земеделският министър. 

Според него животновъдите продават млякото на доста ниска изкупна цена и едновременно с това получават национално доплащане, а не се забелязва намаляване на цените в магазините. 

Животновъдите от своя страна обясниха, че субсидиите изобщо не остават при тях. 

"Те само минават през нас“, уточни фермерът Панайот Тодоров. „Увеличават се търговските обекти, а се намаляват  животновъдните ферми“, оплакаха се производителите. 

След две седмици ще има нова среща, като Найденов обясни, че се надява тя да бъде по-ползотворна от днешната. 

 Найденов е набелязал четири мерки за подпомагане на производителите. Първата мярка е Министерство на земеделието и храните да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври, което да бъде с два месеца по-рано от предвиденото.

През месец януари 2013 г. животновъдите да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях.

Държавен фонд „Земеделие“ да разсрочи целевите кредити на животновъдите, предлага още Найденов.

Четвъртата мярка е свързана със засилването на проверките от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на млечния сектор и вноса на млечни продукти.

Търговските вериги от своя страна не се съгласиха с твърденията, че оказват натиск по веригата. По думите на Димитър Спасов, представител на една от големите вериги магазини, те не натискат, а водят търговски преговори. 

Според него магазините ще направят всичко възможно да не се допусне вдигане на цените на продуктите.