Борисов: Юнкер ме увери, че хъбът "Балкан" ще стане

Правителството няма да допусне България да бъде заобиколена от основните газови връзки, които ще бъдат реализирани в Югоизточна Европа и от основен играч на газовия пазар по отношение на транспортирането

Имам личното уверение от Жан-Клод Юнкер, че газовият газов хъб „Балкан” ще се реализира. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инвеститорска кръгла маса за газов хъб „Балкан“ се провежда във ваканционен клуб „Ривиера“ край Варна, съобщи Министерството на енергетиката. Обсъжда се концепцията на българското правителство за изграждане на газоразпределителен център за съседните държави

По думите на министър-председателя правителството в никакъв случая няма да допусне България да бъде заобиколена от основните газови връзки, които ще бъдат реализирани в Югоизточна Европа и от основен играч на газовия пазар по отношение на транспортирането, да се превърне само в нетен консуматор на енергия. 

Според Бойко Борисов е необходимо най-вече политическо решение по отношение на реализацията на всички важни интерконектори за България. Той добави още, че газовата среща край Варна ще даде началото на практическата реализация на газов хъб „Балкан”, който ще обслужва енергийните интереси не само на България, не само на Балканските страни, но и на всички страни от Европейския съюз.

Участват представители на водещи международни компании от газовия сектор, инвестиционни фондове и финансови институции. Участие ще вземат заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и други. . Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" в генерална дирекция "Енергетика"на Европейска комисия, ще представи позицията на Брюксел. Участниците ще посетят утре компресорна станция „Провадия“. Организатор на проявата е "Булгартрансгаз". Държавната компания ще представи четири бизнес моделаза изграждането на газовия хъб, чиято цена варира между 1.2 млрд. и 2 млрд. евро.