Боряна Димитрова: БСП задържат властта, възпроизвеждайки образа на врага

Управляващите използват срещу протестиращите един език от 50-те години – изроди, метежници, ултраси, отрепки и така произвеждат непрекъснато образа на врага.

До тези нива са се върнали БСП в развитието си. Това обяви по БНТ социологът Боряна Димитрова. Според нея сега управляващите показват образа на протестиращите като враг. 

Това е капан исторически за всяка власт и това е огромното напрежение. Разделението се прокарва целенасочено. Това е агония на един тип фасадна демокрация, която повече не може да съществува. От символна, вече имаме реална репресия. Разковничето за мен е дали ще се върви към избори, с малкото останали условия на демократичност или с още по-голямо нагнетяване на напрежение, включително и ксенофобско ще се стигне до нов вот. Алтернативата изглежда проблемна след като се съсипват институциите, посочи Димитрова.

Според нея връщането  към ситуацията от 1990 и 1997 г. не е точно и се замъглява. 

Всички приемат сега, че сме имали един фалшив преход, една фалшива демокрация, а сега се налага до фасадна демокрация, стигнахме обаче до обсадна демокрация. След 14 юни властта предизвика обсадата си. След като една власт е заета да охранява повече себе си отколкото обществения интерес няма как да не предизвика протест. Имаме имитация на демокрация и искане за преподписване на обществения договор, категорична бе Боряна Димитрова.