Бойко Борисов: Прокуратурата да провери всички сделки край дюните за последните 9 години!

Премиерът Бойко Борисов настоява прокуратурата да провери всички сделки с държавни и общински имоти в община Несебър за последните 9 години.

Министър-председателят е изпратил писмо до изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Найденов, в което го сезира да разследва периода от 1 януари 2004г. до 31 декември 2012 г. в Несебър.

Борисов разпореди днес на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на земеделието и храните, заедно с депутатите от ПП ГЕРБ, да предложат на Народното събрание необходимите промени в Закона за горите, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, за да не се допускат подобни сделки и строежи. 

Премиерът апелира в проверката на цялата документация и в консултациите за промени на законодателството да се включат и представители на неправителствения сектор.

в същото време Окръжната прокуратура в Бургас вече образувала проверка, която да установи законността на административните актове за започналия строеж на дюните край Несебър. Това обяви говорителят на Апелативна прокуратура – Бургас прокурор Йовита Григорова. Според него на 3 януари 2013 г. по повод постъпила информация в пресата за започнало строителство край кв. "Черно море", община Несебър (пясъчните дюни в зона „А” край гр. Несебър), след самосезиране, при Окръжна прокуратура Бургас е образувана преписка в Отдел "Административен".