Бойко Ноев: Много са бащите на тероризма, не се вижда краят му

Турция на Ердоган имаше решаваща роля в създадаването на Ислямска държава, заяви бившият военен министър

Това е една действителност, една неравна борба, на която не й се вижда краят. След атентатите в Париж имаше много анализи, коментари, взеха се мерки, всички държави заявиха солидарност, минаха няколко месеца и ето че това се повтаря. Нашият свят не е имунизиран за тези неща. Тази истина трябва да осъзнаем. Това заяви в предаването "Лице в лице" на бТВ бившият военен министър Бойко Ноев.

"Противникът", каквото и да се има предвид под това понятие, изнася партизанска война, асиметрична, и то в нашата къща, каза още той и добави: "С няколко грама експлозив може да нанесе поражение, каквото армия от хора не могат да направят."

На въпрос какви са причините, Ноев коментира: "Причините е трудно да се посочат - кои са виновни, кои са невинни. Премиерът е прав, че вината е във външната политика на ЕС, но в същото време аз не съм и много съгласен, че единствената причина е това. Процесите, развитието на тероризма и причините са много дълбоки и не могат да се обяснят само с една или друга държава. Голяма вина има и Турция на Ердоган, подчертават "на Ердоган", тя имаше решаваща роля в създадаването на Ислямска държава, дълго време я финансира с изкупуването на петрол. Много са бащите на тероризма, трябва да се борим с причините."

По думите на Бойко Ноев, случилото се днес в Брюксел ще доведе до сплотяване на ЕС, надявам се, така да стане. Ако при бежанците ще бъде въпрос на оцеляване, то няма причини държавите от ЕС и НАТО да не предприемат по-решителни мерки. 

"Това, което правят терористите, има цена. Това са разходи за милиони, нови мерки за сигурност по летища, това ще направи живота ни по-труден. Терористите се опитват да направят живота ни несигурен. Българските граждани трябва да проумеят, че сигурността струва пари и не можем без нея. Трябва да се подготвим за тези лоши дни. На първо място, политиците трябва да предложат незабавно адекватни мерки. Първо, финансирането", коментира още Ноев. След което засегна темата за НСО и издръжката й. Според Ноев, НСО трябва да стане антитерористична служба. "Очаквам дори и повишаване на данъците, за да има пари за сигурността. Няма друг начин, не можем да посегнем на образованието. Трябва по друг начин да се погледне на сектор сигурност и отбрана. Реформите, които се предприемат в момента, в армията и в МВР, води до демотивиране на хората. Да, чантаджиите не трябва да имат привилегии, но в армията има хиляди незаети места. В МВР също напускат. За това трябва да има съответните условия, за да има кой да ни пази", заяви бившият военен министър.