Божидар Димитров откри българския Помпей

Цял ранно средновековен град излезе на нос Акин близо до Черноморец. Той е бил подпален при варварско нашествие и съдбата му може да се сравни с тази на Помпей.

Сериозните инвестиции на правителство в археологическите разкопки по Черноморието вече дават резултат. Засега археологическата перла, на която се натъкнахме, е крепостта Акра, която е на нос Акин, близо до Черноморец. Това е цял ранно средновековен град, който е подпален при едно варварско нашествие, така че това е българският Помпей в миниатюр, каза историкът проф. Божидар Димитров пред ТВ7. Градът е идеално запазен.

След като се видя, че мощи, вампири, църкви, манастири водят много туристи, правителството инвестира в разкопки на 10 обекта по Южното Черноморие по програма „Виа Понтика". Мощите на Св. Йоан Кръстител и вампира, който изкочи при разкопки в Созопол носят повече пари, отколкото едни средноголям завод, отсече проф. Димитров. Той се похвали, че вампирът е номер едно в туристическите турове, въпреки че държавата не е дала нито стотинка за реклама.