БСП - Разград и Габрово искат оставките на Дъбов и Кутев

БСП - Разград иска извънреден конгрес на партията и отстраняването на Димитър Дъбов, Антон Кутев, Катя Николова и Евгени Узунов. Това се казва в декларация за парламентарните избори на Общинския съвет на БСП - Разград, изпратена до председателя на партията Михаил Миков. Структурите на Габрово категорично застанаха зад своя народен представител Кирил Добрев и директно заклеймиха даденото от зам.-председателят на БСП  Димитър Дъбов интервю за в. "Преса", в което той твърди, че трима младоци разбомбват партията.

С казаното от зам.-председателя на БСП се внушава, че левицата живее в паралелен свят, нямащ нищо общо с реалността и водим партиен живот, без да обръщаме внимание на критиките към нас, маркирайки ги като написани в "жълтата преса". Изграждането на такъв образ на БСП определяме като срамно и отблъскващо. Това се казва в декларация на БСП-Габрово.

„Няма да защитаваме тезата, че вътрешнопартийните проблеми трябва да се обсъждат вътре в партията, защото всички знаем, че оставени зад стените на „Позитано”, тези проблеми по-скоро се замаскират, а не се решават - практика, която се надяваме новото ръководство да промени.

Що се отнася до казаното за другаря Кирил Добрев, настояваме преди следващото интервю на член на ръководството на БСП да вземете предвид нашето мнение, хората, които работиха всеки ден с другаря Добрев. То е, че той ни обедини, показа младежка енергия, която няма как да бъде компенсирана с тежките ни предизборни платформи. Въпреки различията, които има във всяка организация, в този период всички забравихме за тях, всички заедно работехме и си давахме самочувствие и хъс, за да покажем, че не сме поредната губеща организация. Всички ние, заедно, направихме кампания, резултатите от която са на лице. След месец и половина работа с Кирил Добрев, повече от всякога сме сигурни в неговите качества на лидер и уменията му за екипна работа. Нека само да видим ръста, който областната организация отбелязва в сравнение с Евроизборите”, се казва в декларацията на БСП-Габрово.


БСП не спечели депутатско място в Разград.

Разградските социалисти оценяват изборите на 5 октомври като най-тежка загуба на БСП на избори за Народно събрание. "За социалистите от Разград загубата е още по-тежка, тъй като нашата организация е единствената в страната, печелила 7 последователни избора за кмет на община. В същото време губим няколко последователни национални избори", заявяват те.

От БСП - Разград, считат, че основна причина за това са повтарящи се грешки на националното ръководство, което е превърнало задкулисието, интригата, високомерието в своя постоянна политика и поведение. "Угодническото и сервилно поведение пред политическите ни партньори и опоненти и безпринципната колаборация с икономическите и финансови групировки в много случаи имаха една цел - извличане на лични изгоди и задоволяване на корпоративни интереси на голяма част от водачите на нашата партия. Често срещано явление станаха фасадното говорене, обругаването на хората с различно мнение от това на централното ръководство. Това в голяма степен допринесе за резултата на изборите на 5 октомври", се посочва в декларацията.

Според социалистите до резултата се е стигнало след поредица от други грешки, поставяйки на първо място продължилото с години обезличаване на партията, лекомисленото и неусетно загубване на лявата идентичност, объркването на привържениците им и на тях самите с неясните, мъгляви и неконкретни програми и послания. "Грешка е непремерената и определено сервилна коалиционна политика, в която не съумяхме да покажем характер и да отстояваме ясни правила. Слабостта винаги се наказва", заявяват от БСП - Разград.

Те определят като грешка и прекомерното и неудачно формиране на гражданската квота, която с много малки изключения не изиграва ролята си да привлича широка подкрепа, както и липсата на сетива за спецификата на отделните региони и пренебрежителното нежелание тя да бъде обсъдена.
"Грешка е неглижиране на ролята, влиянието и възможностите на нашите представители в местната власт. Техният безспорен капацитет и авторитет сред местната общност е неоправдано пренебрегван. С още по-голяма сила това важи за смесените региони, където понякога те са единственият властови ресурс за провеждане на лява политика", заявяват от те.

"Грешка е, че допуснахме образуването и търпимостта към партийни клики и кръгове, обсебили всичко в партията - политики, човешки и финансови ресурси, влияния и идеологии", обясняват те.

За да съхранят надеждите за възстановяване и водени от убеждението, че е необходимо ситуацията да се промени, от БСП - Разград предлагат три стъпки – провеждане на извънреден конгрес на БСП, предшестван от пълен цикъл отчети и избори, в отчетно-изборната кампания да не се допусне участието на всички ръководни кадри, които всеизвестно са опорочавали най-високия форум на партията с апаратни хватки и са го правили непочтен и предрешен, като заместник-председателите Димитър Дъбов и Евгени Узунов и секретарите Катя Николова и Антон Кутев. От БСП – Разград, приветстват куража на председателя Михаил Миков да поеме лидерството на партията и очакват от него воля и решимост за извеждането й от кризата и възвръщане на позициите й на водеща политическа сила, за което ще получи подкрепата на разградските социалисти.