БСП с мераци към властта, вади България от батака

Еманципиране на жените, повишаване на раждаемостта и мобилизиране на интелектуалния потенциал са три от специалните поръчения, които са  записани като приоритети за подобряване на организационното състояние на столетницата, обсъдени на закрита част на днешния пленум на БСП.

Социалистите смениха стария комунистически лозунг „Елате, хиляди младежи" с нова целева кампания „Елате в БСП, да променим България". Като основен приоритет столетницата определи подновяване на кадровия състав на партията и лоялност на хората, които членуват в нея.  На специален отчет до конгреса лидерът Сергей Станишев ще държи избирателните райони в София град, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Кърджали, Габрово. Социалистите са си поставили още една специална задача – откриване на нови партийни организации в 360 села, както и да засилят контактите си с нови пенсионерки организации.

В словото си пред пленума лидерът Станишев заяви, че на изборите БСП трябва да сложи точка на прехода, на неговите деформации.

Станишев се обяви за радикална и отговорна промяна и затова подава ръка към всички българи, „за изваждане на България от настоящия батак".

Соцлидерът бе категоричен, че следващото правителство трябва да решава националните въпроси и трябва да е не част от партийно правителство, а правителство на разума.

Станишев е притеснен, че ГЕРБ купува цели партии и в момента дори управляват СДС. „Аз не се радвам на това, което се случва в СДС", посочи той и призна, че макар сините да са традиционен противник на левицата, те все пак са символ и марка. Лидерът на БСП е на мнение, че България не може да се развива без демократична десница.

Друго притеснение на Станишев е, че ГЕРБ създава коалиции като коалицията „Ярешки" (Марешки - Янев, б.р.), както той се изрази.

БСП може да продължи още 4 години в опозиция, коментира той, но попита дали България може да издържи още 4 години това, което се случва в момента.

Станишев изрази и притеснението си от тъжното положение в държавата. Никога досега не съм виждал такова отчаяние и усещане за безперспективност, посочи той. По думите му българите изпитват страх за бъдещето и страх от тази власт. Той вижда също така обаче и нарастващото чувство на гняв.

По думите му върхушката на ГЕРБ е превзела държавата. Тази власт лично разпределя порциите в държавата, допълни той.

Хората изнемогват и живеят в бедност, притеснен е Сергей Станишев и отново припомни, че управлението на ГЕРБ е превърнало България в гетото на бедността на ЕС. С 11% повече в момента са бедните, отколкото преди 4 години.