БСП уличи Делян Добрев в конфликт на интереси, той ги плаши със съд

БСП внесе сигнал за конфликт на интереси срещу министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта. Той се позовава на проект, свързан с проучването на трасето на муждусистемната газова връзка със Сърбия, който се  финансиран по оперативната програма "Регионално развитие" с 854.3 хил лв., спечелен от Евгени Консулов.

 

По думите на депутата от левицата Румен Такоров, вносител на сигнала, Консулов е областен координатор на младежката организация на ГЕРБ в Хасково, общински съветник на партията там. Той е и съученик на министър Добрев, с който и досега имали съвместни бизнес дейности, каза Такоров, като се позова на информация от интернет. Такъв проект бил ремонт на детска ясла в Благоевград, в който и двамата участвали.

Сигналът, който внасят Такоров и колегата му Атанас Мерджанов е относно избор на изпълнител за проекта „Подготовка, проучване и проектиране за изграждане на междусистемна газова връзка България-Сърбия.

„Нарушени са националните интереси поради факта, че трасето е уточнено може би преди 15 години и поради факта, че господин Консулов и министър Делян Добрев имат съвместен бизнес по общи проекти", каза народният представител от левицата. 

По какви критерий е избран младежкият областен координатор на ГЕРБ и кандидат за общински съветник Евгений Консулов за ръководител на проекта и защо въобще се е наложило финансирането на подобен проект, при положение че трасето отдавна е прието, питат от левицата.

„Ще заведа дело за клевета и набедяване, ако законът ми позволява, защото този сигнал не е подаден, за да се провери нещо, а е направен пред медиите преди да е подаден въобще, за да се опитат да ме дискредитират. Когато комисията установи, че няма конфликт на интереси, ще заведа дело срещу подписалите се под сигнала". Това заяви малко по-късно днес икономическият министър Делян Добрев.

Към момента на назначаването му в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) Евгени Консулов не е бил областен координатор на младежкия ГЕРБ. Той е напуснал длъжността още 2009 г., когато е навършил 31 години, продължи Добрев.

„Работили сме заедно с Консулов на граждански договори в една и съща организация, изпълнявайки проекти от ЕС преди 5-6 години. Били сме колеги. Това е моята връзка с Консулов", бе лаконичен и категоричен Добрев.