Д. Атанасова: Свалихме цените на много лекарства

В продължение на известно време български фармацевти са продавали лекарство, чиято цена е била със 700 лева по-висока в сравнение с цените, на които се предлага в други страни членки на ЕС. 

Скандалната новина обяви днес  здравният министър Десислава Атанасова от ефира на Би Ти Ви.

По думите й след установеното нарушение, цената е коригирана и добави, че вече има огромен спад на цените и на други медикаменти.

Здравният министър се обяви за въвеждането на регулация на цените на лекарствата, които в момента са на свободна продажба. Тя съобщи, че това може да стане с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който предстои да бъде гледан на първо четене в зала след ваканцията на Народното събрание.

Атанасова се въздържа да коментира дали е възможно чрез корекция на ДДС-то върху лекарствата да бъде намалена тяхната стойност, тъй като това е компетентността на финансовото министерство. 

В средата на бюджетната година ДДС-то не може да се промени, възможно е да се направи догодина. Но аз сама не мога да взема подобно решение”, обясни министърката. Тя подчерта, че не можем да се сравняваме със страна като Македония, където ДДС-то е 5%, тъй като тя не е членка на ЕС, коментира още Атанасова.