Държавата прибрала 11 млн. лева от скъпи лимузини

Лизинговите вноски за луксозни автомобили също ще се проверяват от данъчните служители. „Когато засечем деклариран лизинг за 1500 евро месечно, а в същото време платецът декларира, че получава едва 500 лева месечно възнаграждение, веднага ни светва лампичката, че има нещо нередно”, обясниха данъчните.

Ако след първоначалните проверки се установи, че има сериозни разминавания между доказаните доходи и луксозния начин на живот, който проверяваният води, се назначава ревизия. Такъв е и случаят с 47 тузарски яхти, които са обект на проверки на Националната агенция по приходите. Плавателните съдове са акостирали на пристанищата в Св. Влас и Несебър. Според запознати най-евтината яхта, която се проверява от данъчните, струва над 500 000 евро, пише “Монитор”.

Най-скъпата пък се оценява за над 5 млн. евро, допълниха източниците на вестника. 11 млн. лева е стойността на данъците и осигуровките, които са укрили притежателите на луксозните коли и яхти само в София, съобщават още от приходната агенция. Задълженията са били открити в хода на 56 ревизии, при които са били проверени 22-ма собственици на яхти и 34-ма притежатели на луксозни коли, сред които и Бентлита. 

Проверяващите установили, че има дружества, които не са отчели никакви приходи от дейност. Въпреки това обаче те се водят притежатели на луксозни яхти и коли. В други случаи пък декларираните приходи не могли да покрият разходите при покупка на такива скъпи вещи.