ДБГ искат изслушване на енергийния министър за заплатите в "Южен поток България"

Преди дни стана ясно, че руският директор на проектната компания Игор Елкин получава над 15 500 евро, или 31 000 лева, заплата на месец

"Движение България на гражданите" се обявява за незабавни мерки във връзка с информации в последните дни за скандално високи възнаграждения в компанията "Южен поток България", съобщиха от ДБГ.

Те настояват БЕХ да предприеме действия за свикване на Общо събрание на "Южен поток България" АД с цел преразглеждане възнагражденията на ръководството на дружеството и разглеждане на действащите договори.

От ДБГ настояват за незабавна проверка на дружеството от Държавната финансова инспекция, като призовават министъра на финансите на базата на информацията, с която разполага, да сезира АДФИ.

"С оглед на факта, че "Южен поток България" АД е дружество, в което равни дялове по 50 % имат БЕХ и "Газпром", призоваваме министъра на енергетиката като принципал да предприеме действия по посочените мерки", посочват от движението.

ДБГ искат изслушване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Парламентарната група на Реформаторския блок по казуса с размера на възнагражденията на ръководството на "Южен поток България" АД.

Преди дни стана ясно, че руският директор на проектната компания „Южен поток България“ АД Игор Елкин получава над 15 500 евро, или 31 000 лева, заплата на месец.

Извън нея той получава бонуси, безплатно жилище, на което са покрити всички разходи, безплатни застраховки и безплатни самолетни билети за него и семейството му. Според европейските правила при полети до 3 часа билетите на свързаните с държавата чиновници са за икономична класа, но Елкин ползва бизнес класа при всичките си пътувания, дори за 40-минутен полет до Варна.

Елкин и семейството му имат и безплатно медицинско обслужване от Правителствена болница по цени извън Здравната каса. По неизвестни причини обаче Елкин не харесвал Правителствена болница и ползвал други частен лекар и зъболекар и носел фактурите за осребряване.

10 000 евро е заплатата на техническия директор на проекта, който е руснак.

8 хил. евро е месечната заплатата на неговия заместник, който също е руснак.

При техническите директори скандален е не само размерът на възнагражденията, но и защо изобщо са назначени такива, при положение, че проектът не е стартирал в техническата си част.

7 хил. евро, или 14 000 лева, взема счетоводителката на "Южен поток България", която е българка. Тя, както и доста от сега работещите в проектната компания, е била в предишното руско-българско газово дружество, тясно свързано с "Мултигруп".

7000 евро получава търговският директор, който е българин.

Руснаците, назначени на длъжност "експерт" получават 4 000 евро месечно.

Българите на същата длъжност вземат 3500 лева.

Шофьорите в проектната компания вземат 2500 лева заплата. Елкин обаче бил твърде привързан към шофьора си, който е бил с него още в предишното газово дружество и го е назначил за експерт, за да взема 3500 лв. заплата.

3500 евро месечно като член на борда на "Южен поток" взема представителят на БЕХ Жаклен Коен. Бордът се събира веднъж на няколко месеца.