Депутатите отрязаха ДПС да водят предизборна кампания на майчин език

Депутатите отхвърлиха водене на предизборни кампании на друг език, предложено от народните представители от ДПС. Това стана при гласуването на Изборния кодекс.

Депутатите не приеха предложението на народните представители Мустафа Карадайъ, Янко Янков, Четин Казак и Хамид Хамид, който гласи: „В случаите, когато кампанията се води на език, различен от българския, се осигурява превод на български език".

Редакцията на ДПС бе отхвърлена с 36 гласа "за", 116 "против" и 61 "въздържал се". От ГЕРБ присъстваха 84 депутати, 83-ма от тях гласуваха "против", а един се въздържа.

 

Интересно бе гласуването на "Коалиция за България", която запази мълчание по време на целите дебати. От всички 74 гласували, трима подкрепиха агитацията на турски, 11 бяха "против", а 60 се въздържаха.

 

Очаквано, всички 32-ма депутати от ДПС, които присъстваха в зала, бяха "за".

22-мата депутати от "Атака" бяха "против".

По рано днес в студиото на ТВ 7 депутатът от ДПС Йордан Цонев, бе категоричен, че е неевропейско поведение да бъде ниглежирано искането на ДПС предизборната кампания да се води на майчиния език.

"Темата за агитацията на чужд език вкарва в противоречие и конфликт различни слоеве на българското общество. Тези избори са за Европейски парламент. На тях може да се издигне кандидат от всяка европейска страна. Питам, на какъв език ще води кампанията си този европейски политик, ако го издигнем", попита Йордан Цонев от ДПС.

Тонът му беше особено критичен в коментара му по повод скандали около проекта за Изборен кодекс и политическите събития в страната.

"След това, което стана вчера, искам да попитам кой управлява? Питам и АБВ, и ГЕРБ. Вярна ли е тезата, че ДПС управлява, а БСП е жертвата? БСП трябва да е наясно със себе си.Да се определят дали са партия от ПЕС? Нейният лидер, лидер на ПЕС ли е? Защитават ли европейските ценности или нещо друго?Ясно поставям въпроса към колегите от БСП и спирам до тук.Не искам да давам политически съвети на никоя партия. Не очаквам предложението за агитация на майчин език да мине.Това ще покаже как българските политици защитават европейските правила. Не можем да сезираме Конституционния съд, защото нямаме достатъчно депутати", коментира Цонев.