Дежурните интелектуалци написаха писмо до ООН в защита на Ирина Бокова

Те настояват, че в този труден политически момент в света е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации

60 български творци и интелектуалци са изпратили писмо до ООН в защита на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на организацията, пише "24 часа". 

Не, че някой я заплашва.

Дежурните интелектуалци отново говорят от името на българския народ, който определено не ги е молил за това. Сред подписалите се са Светлин Русев, Валерия Велева, Стефан Данаилов, Андрей Райчев, Огнян Герджиков, Стефан Воденичаров, Любомир Левчев, Антон Дончев, Анжел Вагенщайни др.

Което не пречи на въпросните интелектуалци да напишат точно обратното:

"Затова ние държим да заявим, че българският народ се произнесе най-отговорно по кандидатурата на г-жа Ирина Бокова и неговият и нашият вот е “Vox populis, vox Dei”."

Те настояват, че в този труден политически момент в света е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации и тя е именно Ирина Бокова. За да бъде поставена ООН в услуга на интересите на една агресивна държава ли? Всички знаем коя.

Ето писмото, изпратено до ООН:

Позволяваме си да се обърнем към вас с това открито писмо в качеството ни на представители на интелигенцията на България, за да изразим нашата безрезервна подкрепа към г-жа Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и официален български кандидат за генерален секретар на Обединените нации

Както е известно, кандидатурата на Ирина Бокова е сред водещите за обсъждане в Съвета за сигурност, в който на вас, господа посланици, ние депозираме нашето пълно доверие за обективност и безпристрастност във високоотговорния вот и особената отговорност, която носите за мира и сигурността на планетата.

България е страна от Източноевропейската група и е една от най-старите страни-членки на ООН в тази група. Исторически, страната ни от векове е на кръстопътя между Запада и Изтока, между Севера и Юга, и това е поставило своя отпечатък върху историята й. “Съединението прави силата” е българският девиз на националния герб, изписан и на фасадата на Народното събрание, исторически стожер на държавността ни, за да се знае от всеки достоен българин този завет, оставен ни от зората на българската държава преди 13 века.

Достойна за уважение и адмирация е дейността на Ирина Бокова, като генерален директор на ЮНЕСКО. ЮНЕСКО днес е моралната съвест на човечеството в борбата за запазване на историческата памет на човешката хилядолетна цивилизация, за пресичане на престъпното културно прочистване и на опитите да бъдат заличени културните достижения и ценности в световната съкровищница – в Палмира-Сирия, Тимбукту-Мали, музеите в Багдад и т.н.. Защото човечеството без история и култура би било като дърво без корени.

Смеем да изкажем нашето мнение пред вас, че в този труден политически момент в света е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации и тя е именно Ирина Бокова, която с дипломатическо управление, консенсусни решения и такт умее да съчетае изяществото на коприната с твърдостта на стоманата. ООН следва да възвърне онази тежест и авторитет, накърнени от политическите и икономически сътресения през последните 20 години, за да пребъдат Обединените нации стожерът на мира и сигурността в новата архитектура на света.

Нашето съсловие е силно разтревожено и огорчено от някои мерзки действия и компромати, уронващи авторитета и доброто име на България и на български граждани. Интелигенцията е гръбнакът на всяко общество и е моторът за развитието му, мерило за неговата зрялост. Затова ние държим да заявим, че българският народ се произнесе най-отговорно по кандидатурата на г-жа Ирина Бокова и неговият и нашият вот е “Vox populis, vox Dei”.

Решихме да адресираме към вас, господа посланици, това писмо и повторно открито и на висок глас да заявим нашата безрезервна подкрепа към Ирина Бокова. В новата история на ХХI-ия век българските президенти Георги Първанов /2002-2012/ и Росен Плевнелиев, /2012–досега/, министър-председателите–Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Бойко Борисов, 43-то Народно събрание с председател г-жа Цецка Цачева, заявиха официално подкрепата на всички власти на България за българския кандидат, който е с доказани изискуеми качества за най-високия пост в ООН, постът на Генерален секретар.

Научните, дипломатически, културни и делови среди в България също се произнесоха открито чрез медиите в подкрепа на г-жа Ирина Бокова: Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения, всички Творчески съюзи в България, Българска академия на науките, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата, Българска асоциация на жените-предприемачи и др. Множество положителни отзиви и статии на авторитетни политически изследователи, публикувани в национални и международни медии, се произнесоха положително за достойнствата на г жа Ирина Бокова, свързани с дейността на ООН.

Ваши Превъзходителства,

Светът днес отново е изправен пред сериозно изпитание за запазване сигурността, стабилността и мира на планетата ни 70 години след опустошителната Втора световна война. Ние сме убедени и вярваме, че Ирина Бокова е личността, която познава сложните дипломатически международни и религиозни конфликти в света, така както и сложните взаимоотношения и ситуации на Балканите, които не случайно са известни в международната терминология като “мини-свят” на глобалната политика. В тази среда, на кръстопътя Изток-Запад и Север-Юг, Бокова се е формирала и шлифовала да зачита културното и религиозно разнообразие, придобивайки уменията да намира правилния подход в търсене на решения в сложните конфликти, често преплетени от историческата обремененост, идеологическа конфронтация и религиозна непоносимост.

Ваши Превъзходителства,

В края на писмото искаме да пожелаем на Съвета за сигурност, на органа на ООН, да бъде достоен към особените отговорности в поддържането на международния мир и сигурност и сегашните членове на високоуважавания Съвет за сигурност да проявят мъдрост, твърдост и решителност в работата си и да бъдат достойни на заветите на основателите на ООН.

Подписите си под писмото са поставили: академик Антон Дончев, академик Стефан Воденичаров, академик Светлин Русев, академик Георги Марков, академик Пламен Карталов, академик Людмил Стайков, академик Константин Димитров Косев, академик Благовест Сендов, академик Кирил Боянов, Иван Гранитски, проф. Мария Чавдарова, чл. кор. проф. Васил Проданов, Анжел Вагенщайн, Руси Статков, проф. д-р Динко Динков, Драгомир Шопов, проф. Анатоли Кръстев, Владимир Зарев, Лъчезар Еленков, Валентин Георгиев, Володя Миланов, чл.кор. проф. д-р Александър Янков, Мая Тодорова, проф. Васил Мръчков, Мая Вапцарова, Йордан Милев, Максим Бехар, Жоржета Пехливанова, проф. Лидия Ошавкова, Мария Б. Номова, Тома Томов, Кольо Георгиев, посланик Любомир Кючуков, Георги Караславов, проф. Стефан Данаилов, проф. Огнян Герджиков, проф. Жени Захариева, проф. д-р Анастас Славчев, Георги Готев, проф. Антон Първанов, Андрей Райчев, Матей Шопкин, д-р Любомир Петров, проф. Димо Димов, Симеон Николов, Дора Бонева, Любомир Левчев, доц. Христина Ангелакова, Радослав Деянов, Боян Ангелов, посланик Иван Гарвалов, Силвия Томова, Петър Караангов, Валерия Велева, Михайлина Димитрова, Райко Николов, Лидия Николова.