Дипломацията ни в Малайзия удари на камък

Специалният пратеник на българското външно министерство в Малайзия е настоял пред местните власти да бъдат спазвани основните права на двамата българи, осъдени на смърт за трафик на наркотици. 

От министерството засега не съобщават за развитие по делото.

По официална информация дипломатът Ангел Обрецов е разговарял с главния прокурор на Малайзия, който го е информирал за процесуалното развитие на делото срещу Иван Костови Георги Бакалов, които получиха смъртни присъди. Поискан е също и медицински преглед за сънародниците ни. 

Обрецов се е срещнал и с подсъдимите.

Съгласно местното законодателство, след постановената смъртна присъда на първа инстанция, в 14-дневен срок след публикуване на съдебно решение, то подлежи на обжалване през следваща втора инстанция. Българският пратеник е заявил принципната позиция на България и ЕС срещу прилагането на смъртното наказание.

Костов и Бакалов бяха арестувани на 18 май миналата година на международното летище "Султан Исмаил в Малайзия", а в куфарите им бяха открити 5,6 килограма амфетамини на стойност половин милион долара. Двамата твърдят, че не са знаели какво пренасят.