Е. Михайлова: Сидеров да последва примера на Цветанов, сам да се откаже от имунитета си

Може да се реагира срещу депутати както към всеки нормален човек, дори и физически да се възпрепятстват. Това обяви по Нова ТВ бившият депутат от ДСБ Екатерина Михайлова.

Неприкосновеността на депутата е само, че без разpешение на парламента не може да се задържа. Право на депутата е да говори свободно без да му се търси отговорност за думите, които изрича. Законът не е добър трябва да се стесни неприкосновеността на депутатите. При Търновската конституция неприкосновеността е била само по време на сесии на парламента, но не и на летища и в ресторанти. Според мен неприкосновеността трябва да бъде само за политическа репресия, предлага Михайлова.

Сега след като парламентът не заседава Конституцията дава възможност депутатът сам да се откаже от имунитета си щом му е поискан. 

Много се коментираше, но Цветанов сам се отказа от имунитета си в този парламент, Сидеров може да последва примера му. Но след 14 дневния срок парламентът е длъжен да разгледа искането. На Сидеров вече веднъж му е свалян имунитета, след инцидента на Автомагистрала „Тракия” през 2006. Тогава е приета и политическа декларация по случая. Тя е окачествена като „брутална хулиганска проява” и парламентът осъжда тази проява на депутата. Законът трябва да бъде променен за да не се стига до абсурдни ситуации. Имунитетът се използва за какво ли не, дори и за възпрепятстване на КАТ.