Ексхумираха тялото на Чакъра по всички правила на НПК

С постановление на главния прокурор, възобновеното разследване за смъртта на Тодор Димов - Чакъра е възложено на Военна окръжна прокуратура София. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

По предложение на експерти по възобновеното наказателно производство, екипът извърши и ексхумация на тялото на Димов, погребано в гробищния парк на община Харманли. С оглед необходимостта от експертно изследване, от останките бяха иззети съответните проби. Ексхумацията и изследванията са необходими за изясняване на причините и обстоятелствата, довели до смъртта му. 

На 13 и 14 ноември 2013 г. екип от военни прокурори и военни следователи, съдебни медици, други експерти и технически помощници, извършиха допълнителен оглед на вилата на Тодор Димов /по прякор „Чакъра"/ край гр. Харманли, местността „Юрутлука". 

Всички действия бяха извършени при стриктно спазване на НПК, със съгласието и в присъствието на наследниците на починалия - неговата сестра и един от синовете му.

Наказателното производство е възобновено от Върховния касационен съд по искане на главния прокурор, изготвено след осъдително решение, постановено от Европейския съд по правата на човека. Предмет на допълнителния оглед са били помещения, части от тях, вътрешни стени, както и запазени следи /поражения/ от огнестрелно оръжие, които не са били документирани при началния оглед. 

Припомняме, че Тодор Димов - Чакъра бе намерен мъртъв в дома си, след проведена специализирана полицейска операция от органите на МВР на 10 срещу 11 декември 2003 г. В акцията е взел участие и бившият премиер, тогава главен секретар на МВР Бойко Борисов. Делото за Чакъра бе гледано и в Европейския съд в Стастбург, който осъди България да заплати 50 000 евро емейството на Чакъра заради неправомерни действия на полицията.