Експерт: Решението за 1 лв. няма да издържи и ще бъде върната старата или поне по-висока субсидия

Димитър Димитров

Димитър Димитров

"Намаляване на държавната субсидия на партиите от 11 на 1 лв. е много несериозно. Да бъдело като в Америка - и лекция съм готов да изнеса за това как се приемат дарения в Америка, кой ги подписва, какви са, що са и накрая какво се пише", коментира пред "24 часа" политологът Димитър Димитров.

"Ефектът за партиите у нас е очевиден - обезпечените финансово ще издържат година, две или три, а след това ще се върнем към предишното решение. Не мисля, че можем да влезем в парламентарни избори 2021 г. с такава субсидия за партиите. Добре, ще намалят парите, но до края на 2020-а те ще трябва да върнат парите, които дължат. По закон и с решение на парламента. Т.е. ако им гласуват 7 лева, те повече от 5 или 3,50 лв. няма да получат", смята Димитров.

Членът на ЦИК и експерт в изборни системи продължава: "Ако се приеме субсидията да стане 1 лв. на глас, това лев на практика е нула лева. Как с 1 лв. на глас партиите ще връщат субсидиите, които са надвзели? Нека седнат и напишат какво означават присъщи разходи в списък с 50 до 80 позиции и взаимно да се следят. Това е единственият начин да постигнат взаимен контрол. Ако това не могат да постигнат, а използват субсидията като Голямата Берта в междупартийните спорове, никога няма да има разбирателство".

"Любопитен съм как така имаше консенсус да вземат на тези евроизбори по 13 лв. на глас вместо по 11 лв. и всички да си мълчат, а да няма базов консенсус с колко да намалят субсидията? Според мен това решение няма да издържи и в следващ период при други ситуации ще бъде върната старата субсидия, или поне по-висока от 1 лв. Защото това е европейското решение", завършва Димитров.