Ексшеф на финансовото разузнаване: Парадокс! В САЩ банковата измама -30 години затвор, у нас - до 6

САЩ банковите измамници ги грози до 30 години затвор и до 1 млн. долара глоба.

У нас банковата измама не е криминализирана, а се включва в измамите изобщо и се наказва с до 6 години затвор. Това разказа за БТВ първият шеф на Бюрото за финансово разузнаване, а по настоящем зам-ректор на висшето училище по застраховане доц. д-р Николай Иванов.

Възможно е подправка на документи или подаване на грешна информация от КТБ към БНБ. Това коментира пред bTV първия шеф на Бюрото за финансово разузнаване, а по настоящем зам-ректор на висшето училище по застраховане доц. д-р Николай Иванов. Той обаче отхвърли възможността да изчезнат толкова много банкови кредитни досиета, което се твърди в случая с Корпоративна търговска банка. Доц. Иванов посочи, че информацията за кредитни досиета се съдържа на няколко места и би трябвало да има следи. Финансовото разузнаване получава информация за всички плащания в брой над 30 хиляди лева - входящи или изходящи, посочи още доцентът.

Възможно е да се перат пари чрез твърде много начини и един от тях е чрез кредитите, посочи Иванов.
Иванов коментира още, че у нас нямаме симптоми за обща банкова криза и към момента случая с КТБ е отграничен случай, но ако се разклати системата, това ще се отрази на реалната икономика и на работните места.