Евродоклад слага „Атака” на първо място сред опасните проруски политически партии в Европа

БСП, АБВ, Патриотичният фронт и „Презареди България” са в списъка на 30 най-твърди антизападни партии.

Отличниците от "Атака"

Отличниците от "Атака"

БСП, АБВ, Патриотичният фронт и „Презареди България” са в списъка на 30 най-твърди антизападни партии.

Анализ на Густав Гресел, озаглавен „Русия, антизападните уклони и политическите партии в Европа”, базиран на анкети в страните членки на ЕС, заключава, че е налице широко идеологическо припокриване на някои европейски политически партии и руското правителство.

Важно е да се отбележи, че те включват и партии от основното русло, а е само периферни. И те споделят гледната точка на света, която има Кремъл.

Силното представяне на избори на партии с ярко изразена насока срещу Запада могат да променят характера а цяла политическа система, посочва авторът.

Повечето държави са устойчиви за антизападна политика, но има и доста, които са благослонни към гледните точки на Кремъл.
Популисткото антизападно надигане от последното десетилетие не тръгва от Русия, но западните политици трябва да не дават възможност на Москва да се възползва о него, предупреждава Гресел.

Проучване на 252 партии, представени в 28 национални парламенти и в Европарламента разкрива връзките им с Русия. Изследователите са водещи журналисти в държавите от ЕС, които са задавали 12 въпроса на анкетирени граждани.

В проучването партиите са разделени на 4 групи – твърдо антизападни, – умерено антизападни, – умерено прозападни, – категорично прозападни.

Твърдо антизападните са обикновено крайодесни, антисистемни и дори фашистки. Такива са „Атака” в България, Котлеба–Наша Словакия, Йобик в Унгария, Националният фронт във Франция Fratelli d’Italia-Centrodestra Nazionale и Lega Nord в Италия, Партията за независимост на Великобритания и австрийската Партия на свободата, подчертава авторът.

Начело на тези най-твърди политически сили е българската „Атака”, а гръцката компартия е чак на последното 30-то място.
Показателно е, че на 14-то място е Българската социалистическа партия, АБВ е на 17-то, Патриотичният фронт е 20-ти. На 27-мо място е „Презареди България”.