Европейски журналисти: Разследвайте ТИМ, притиска репортер

Асоциацията на европейските журналисти у нас настояват компетентните органи да разследват случая с журналиста Спас Спасов, описан от електронното издание dnevnik.bg на 3 август.

АЕЖ разпространи позиция, в която изразява силното си безпокойство от натиска, на който е подложен журналистът - кореспондент на изданията "Дневник" и "Капитал" в град Варна.

"Дневник" съобщи, че Спасов, който отразява от няколко години темата за съдбата на Морската градина във Варна, проекта за застрояване на крайбрежната й част и Общият устройствен план на града, е получил "подарък" от съсобственика на ТИМ Марин Митев.

С куриерска пратка при него е пристигнала книгата "Изкуството на войната" от Сун Дзъ с бележка на първата страница, която гласи:

"Този, който не можеш да направиш приятел или не можеш да го победиш, по-добре не се занимавай с него!" Сун Дзъ.

Светът е малък и не се управлява от Сингапур! ;)

Поздрави М. Митев"

Споменаването на Сингапур е намек за настоящия адрес на Иво Прокопиев - съсобственика на "Икономедиа", издател на "Дневник" и "Капитал".

Въпреки че посланието, получено от Спасов, не съдържа експлицитна заплаха, подтекстът е очевиден и е вън от съмнение, че става дума именно за опит да се сплаши журналист и да бъде накаран да замълчи, се казва в позицията на журналистическата асоциация.

Затова от АЕЖ смятат, че компетентните органи са длъжни да изяснят дали действителният подател е Марин Митев, съсобственик на холдинговото дружество ТИМ, и да предприемат действията, изискващи се в такива случаи по смисъла на НПК и НК.

Това не е първият път, когато името ТИМ се свързва с порочни практики, ограничаващаи свободата на словото, припомнят от АЕЖ.

През 2009 г., представителна група варненски журналисти, в това число и кореспонденти на национални медии, разпространиха декларация, с която заявиха отказа си да отразяват граждански протести срещу застрояването на "Алея Първа" в Морската градина – проект, свързван с абревиатурата ТИМ.

Въпреки общественото възмущение, което предизвика тази декларация, така и не стана ясно дали тя бе продукт на натиск, оказан върху подписалите я журналисти, или ставаше дума за самоинициатива в ущърб на обществения интерес, пишат от АЕЖ.

Този случай, както и "подаръкът", получен от Спас Спасов, предизвикват сериозна загриженост за независимостта на журналистите във Варна. Силно е вероятно и върху други колеги от града да е бил оказван подобен натиск, но те да не са го обявили публично.

Тъй като смятаме, че развитието на Варна и региона е не само от национално, но и от европейско значение, приканваме националните и международните медии да подпомогнат осветляването на проблемите на града чрез разследвания, обединяващи силите на местни и външни кореспонденти, върху които е по-трудно да бъде повлияно, завършват от асоциацията.