Фейсбук: Идеята за референдум за Паметника на съветската армия не е сатира, а политически запек

Паметникът на окупатора

Паметникът на окупатора

Кандидатът за кмет на София от „Демократична България” арх. Борислав Игнатов  обеща преди седмица референдум за Паметника на Съветската армия, ако бъде избран за кмет. Така той отговори на журналистически въпрос за виждането му за бъдещето на монумента, който от 30 години разделя българите не само в столицата, но и в страната. Предизборната му идея отприщи лавина от коментари във фейсбук.
Ето някои от пиперливите:

Константин Мишев, Ню Йорк, журналист:
„Как я родихте тази глупост за референдум? Разбирате ли, че има решение на ОС от началото на 90-те години за демонтирането на МОЧА?! Референдум за отмяна на това решение ли искате? Какъв референдум?
Стига вече!”

Асен Генов, блогър:
„Идеята за референдум за т.нар. Паметник на съветската армия е малко вероятно да е подкрепена от ДСБ. Зелените по-скоро нямат официална позиция, която да ми е известна. Няма-ляво-няма-дясно е “позиция” на една партия в коалицията - тази, на Христо Иванов. Те са известни с “плуващото” си мнение за лустрацията, декомунизацията и всички “поляризиращи” антикомунистически тези. Идеята за референдум за събаряне на ПСА е стъпка назад и вляво, към ГЕРБ и БСП. Подобна е и позицията на спасителите на София. Мека като слабително при политически запек.”

Александър Йорданов, евродепутат:
„За референдум се обявяват само тези, чиито баби и дядовци, майки и бащи, са приветствали някога съветската окупаторска армия.”

Виолета Радева, журналист:
„Проверката, която иска арх. Игнатов, е направена в много отдавнашни вече времена! Преди да започне да дава различни идеи – една от друга по-забавни, да не кажа кичозни и направо нелепи, трябваше да се запознае със статута на паметника на съветската армия!”

Иван Сотиров, бивш депутат от СДС:
„Идеята за референдум за премахването на паметника на Съветската армия не е просто евтин предизборен популизъм, но тя е изключително вредна, защото обслужва противниците на демонтажа му. За премахването на паметника на Съветската армия има решение на Столичния общински съвет още от 1993 г., което е в сила и следва да бъде изпълнено. Независимо, че никой от управляващите досега не е събрал куража да изпълни това решение, никой не е посмял и да постави въпроса за неговата отмяна, докато с предложението за референдум относно демонтажа на паметника решението на Столичния общински съвет се обезсилва и въпросът за демонтажа на паметника се вкарва в глуха линия.”

Евгений Михайлов, кинорежисьор, бивш депутат от СДС:
„Сега пък ново 20 - Референдум за съдбата на МОЧА!? Правоверните от ДБ успяха да ме ядосат! 
Знам, че се повтарям, но ще се и потретя след третата им идея за запазване на МОЧА.: 
"... Игнатов определи предложенията си паметникът да бъде засипан с пръст и превърнат в могила, както и на постамента му да бъде сложен българският герб с камбанка-часовник като "архитектурна сатира"..."
НЕ, господа от ДБ, НЕ, г-н Игнатов, сатира е, но политическа, да искате референдум за промяна на Решенията на СОС от 1992 и 1993 г. за демонтаж на "паметника" на окупационната Червена армия!
Ай, стига плъзгави  номера! Извинявайте, но прекалихте! 
Вземете си сменете PR-те или ръководителите, на които майките им ги чакат с точилките зад вратата (както много сполучливо отбеляза преди време Георги Боздуганов) ако случайно се спомене нещо срещу Русия или комунизма. Много тъпо и прозрачно сте измислили да промотирате кандидата си за кмет. 
Как се стигна до идеята с "референдума"?...:
Преди месец един уважаван архитект "случайно" заговаря за префасониране на МОЧА. "Хитро" и "креативно" измислено... Та нали арх. Борислав Игнатов е председател на Камарата на архитектите - авторитетно някак си звучи предложението, значи. Хем да се впечатли твърдият електорат, хем да не се ядоса и (п)Резидентът за когото гласувате. Но това не им стига, та зарибяват и "патриотите" с "България над всичко"!? 
После идеята се префасонира така, че да се хареса и на "зелените", и се появява обраслата в зеленина могила...
И двете неща са много тъпи! Ама много!!!
После пък се оказва, че арх. Игнатов е кандидата на ДБ ( когото трябваше да обявят още в началото на годината или веднага след "успеха" на изборите за ЕП) ако имаха капка политически усет. 
Убеден съм, че архитект Игнатов, който има и кариера в Ню Йорк, не може да измисли това чудо с Герба и още повече лозунга на ГЕРБ и "патриотите" - "България над всичко". Пък и камбанка с часовник в герба!? Само го накиснаха да се черви от безвкусицата на "криейтивите" на ДСБ. 
Сменете PR-те си докато е време и не са провалили с розовите си мозъци и тази кампания!
Искрено съчувствам на архитект Игнатов - какво ли има още да изтърпи до края на кампанията...
Сега, виждайки реакцията на хората умниците измислиха плъзгавата идея за референдум, защото предишните идеи били "архитектурна сатира. 
Архитектурна сатира? 
Не, това е продължение на политическата сатира на ДБ. 
А МОЧА трябва да се ДЕМОНТИРА и вкара в музея на КОМУНИЗМА!”

Георги Михайлов, историк:
„Премахването на един паметник има най-вече символично значение, ето защо, трябва да се запитаме, какво символизира Паметникът на съветската армия? Референдуми се правят по спорни въпроси. В случая кой е спорният въпрос? Дали СССР обявява война на Царство България на 5 септември 1944 г.? Дали съветската окупация на практика продължава до 1990 г., когато комунистическият режим се срути, именно защото същата тази съветска армия вече не можеше да го защитава от морален и икономически фалит? Дали режимът, който окупационната армия донесе със себе си, превърна една европейска държава в концентрационен лагер за 45 години? 
Във Виена има Паметник на чумата издигнат през 1693 г., като благодарност за избавлението от чумната епидемия през 1679 г., която взима 75 000 жертви. Предлагам на виенчани да направят референдум дали е имало чумна епидемия през 1679 г. и 1713 г.”