Фирма фантом иска фалит за Божков

Фирма от Левски е поискала фалит на “Холдинг Пътища”, която е водещ партньор в строителството на последната отсечка на магистрала “Тракия” от Ямбол до Карнобат. 

Искането е внесено от “Групстрой” в Софийския градски съд в началото на юли, става ясно от справка в деловодството на съда, пише Mediapool. 

От документа обаче не се разбира какво е основанието за искания банкрут, а на посочения в търговския регистър телефон за контакт с "Групстрой" в град Левски никой не вдига. Фирмата се занимава с транспортни и строителни услуги и друг широк кръг от дейности. Компанията не е регистрирана в строителната камара. Най-вероятно фирмата е подставено лице, предполагат в бранша. 

До 3 септември ще отговорим на искането на съда по обявената процедура по несъстоятелност, бе единственият коментар от страна на компанията, контролирана от бизнесмена Васил Божков. 

Няма риск за строителството на магистралата, по трасето се работи на пълни обороти, коментира Лазар Лазаров председател на управителния съвет на агенция “Пътна инфраструктура”. 

“Холдинг Пътища” обаче не спази обещанието, което беше дал на премиера Бойко Борисов, отсечката до пътен възел Петолъчката да бъде пуснат на 1 август. Според Лазаров причините за това са технически – наложило се е преасфалтиране на 3 км участък. 

Това е втора компания от обединението строител на магистралата - “Тракия ІV”, което е на път да фалира. Първо в несъстоятелност беше обявена друга фирма на Васил Божков - “Мостстрой”. Това стана дни преди първата копка на обекта в през септември 2010 г. Тогава обаче самото дружество поиска да бъде обявено във фалит.