Френския посланик: Още преди 20 г. си пожелах да не виждам повече Сидеров

„Стефани дьо Мартие беше в самолета, мисля, че няма съмнения в това. Проблемът е, че тя е била заплашена, тъй като е французойка и член на френското посолство. Сидеров й е казал, че като депутат има право да провери нейната самоличност, което е неприемливо, тъй като той не е полицай".

Това разкри по БНТ  френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

Дипломатът уточни, че тя не говори достатъчно добре български, за да може да възпроизведе правилно това, което Сидеров е казал в самолета и извън него и далеч по-притеснително е отношението на националиста към другите пътници, които депутатът е нападнал. 

Още не сме получили извинение - нито аз, нито тя. Не искам друго наказание, защото аз съм дипломат, не съм орган, който да изисква санкция. Случаят със Сидеров обаче няма да навреди на отношенията между България и Франция, тъй като сме в много добри отношения, допълни още той.

Той разказа историята как преди 20 години се е срещнал със Сидеров, когато той е бил главен редактор във вестник „Демокрация" и от тогава е сметнал за правилно да няма повече никакви контакти с него, тъй като той се държал изключително непристойно.

Френският дипломат коментира и темата за надигащата се вълна на национализъм в Европа.

„Проблемът на националистическата вълна е, че всички такива партии са против интеграцията на европейските страни. Ние - европейските държави, сме малки и нямаме никакъв друг избор освен да се обединим. Националистическите партии си мислят, че всяка една страна може да има собствен път, но това е грешка и е много опасно за обществото. Ако има силно представителство на тези националисти, те със сигурност ще искат да пречат на всички закони, които водят към обединение", коментира посланикът.