Галеви имали собствен арсенал

Двамата имали общо 28 оръжия - по 14 на всеки

8 оръжия - пистолети, ловни пушки и карабини, кътали през годините обявените за международно издирване дупничани Пламен Галев и Ангел Христов. 

Двамата братя са любители на руското ловно оръжие. Това показва експертизата на оръжейната колекция на Ангел Христов и Пламен Галев, поискана от особените защитници на двамата по делото, водено срещу тях от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. 

В активите им са записани общо 28 оръжия - по 14 на всеки от двамата, пише "Струма". 

Пламен Галев имал 2 револвера “Смит и Уесън” и 7 пистолета - “Зиг Зауер”, “ЧЗ-75В”, “Davis” и четири от марка “Глок”. В колекцията му влизат и 3 ловни карабини - “Сайга МЗ ЕXP-01”, “Сайга MK-03” и “Медвед-3”, която по фактури е най-скъпа. За нея Пламен се е бръкнал с 2300 лв. 

Най-скъпият му пистолет е 1750 лв., а най-евтиният - 285 лв. 

Според експертите за оръжие Галев е дал общо 14 617 лв. Ангел Христов пък похарчил за въоръжение още повече - 18 387,50 лв. 

Половината от парите отишли за 5 карабини, сред които пушка и няколко ловни карабини, сред които "Тигър", струваща 60 000 рубли. Перлата между карабините обаче е “Хеклер и Кох”, калибър 223, купена срещу 3925 лв. 

Другите пари Ангел Христов-Геле пръснал за късо огнестрелно оръжие - 7 пищова и револвер, както и около 1000 лева за муниции. 

"Това, което трябва да се знае, е, че тези оръжия никога не са били тяхно притежание по едно и също време. Купували са и са продавали оръжия, като в момента нито едно от тях не е налице", казаха експертите от КОНПИ, явяващи се по делото в Кюстендил.

От Комисията преследват още имоти на братята в дупнишкото село Ресилово, банкови сметки за над 800 000 лв., дялове в 15 фирми, автомобили, мотоциклети и даже една яхта. 

Освен това от КОНПИ настояват да се обяви за недействителна сделката за учредяване на право на строеж на две триетажни къщи с басейн, зала за тренировки и фитнес в т.н. "имение в Ресилово". Искът на Комисията е за общо 4 250 189,12 лв. - на толкова е оценено придобитото от семействата на двамата бизнесмени имущество за 25 години назад.

Комисията е проверявала имуществото на Пламен Галев, Ангел Христов и съпругите им Емилия и Радмила за времето от 13 август 1987 г. до 13 август 2012 г. Ответници по делото са още три дружества, регистрирани на Сейшелските и Вирджинските острови - “Ем Пи Ви Трейдинг”, “Пи Ей Джи Норд Адамс” и “Макса лимитид”. Ангел Христов и Пламен Галев са представители на първите две фирми, на третата представител е счетоводителката им Христинка Ангелова. 

Макар и въоръжени "до зъби", дупнишките братя са впечатлявали повече със своя автопарк, казаха запознати с описа на имуществото им.