Георги Кадиев: Ще съдя шефа на КФН Стоян Мавродиев за клевета

Депутатът от левицата Георги Кадиев  ще съди шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев."Не познавам Иво Прокопиев, нямам връзка с него и дори не го познавам. Виждал съм го само веднъж преди години, когато бях зам. министър преди 10 години. Обвиненията на Мавродиев, че съм получавал пари от Иво Прокопиев са неоснователни. Няма плащания между нас, както и взаимовръзка помежду ни", категоричен е социалистът в ефира на БТВ. 

"Това, което казва Мавродиев е клевета, той ми отправя директни обвинения в корупция. В политиката се научих да не говоря без доказателства. Колебах се две седмици, но сега съм убеден, че ще го съдя. Не исках да занимавам българския съд за подобни глупости", поясни Кадиев, а водещите припомниха думите му :

"Връзката между Кадиев и Прокопиев е капиталът - плащанията между един друг. За какво си плащат двамата един на друг? Ние ги виждаме заедно в клеветническите кампании"

 Социалистът е категоричен, че шефът на КФН Стоян Мавродиев и управителят на БНБ Иван Искров са "опасни за финансовата система на България"

" Те я изяждат отвътре. Разбирам, че ГЕРБ ги пази, за да не си признае грешката. И не разбирам как не виждат колко е вредно това за България", не спести критиките си към управляващите той.

"Преназначението на Иван Искров за шеф на Черноморската банка от ГЕРБ предизвиква отвращение у мен. Това действие принизява партията и показва, че е зависима от шефа на БНБ. По този начин те купуват мълчанието на Искров. Това е сделка по законите на мафията", смята Кадиев въпреки, че вчера финансовият министър Владислав Горанов обяви слухът за "заточението" на Иван Искров като вицепрезидент на Черноморска банка в Солун като пълна спекулация.

Кадиев каза, че не знае защо финансовият министър Владислав Горанов отрича за назначението, но че е ясно, че има решение на правителството, че няма да бъде изпратена на този пост Нина Ставрева - главния секретар на Министерския съвет в правителството на Пламен Орешарски, която трябваше да го поеме от декември.

"Г-н Искров да отговори защо му правят тази услуга? Според Кадиев хората, които сключват сделката имат пряка връзка с КТБ. Не може хора, които са компрометирани да бъдат изпратени на някакви позиции, това компрометира и самото правителство. Това показва двойният аршин в страната. Има някакъв умисъл в това нещо", убеден е депутатът от левицата.

Като назначение, подобно на това на Делян Пеевски начело на ДАНС, беше определена номинация за назначаването на Иван Искров за заместник-председател на Черноморската банка за развитие. Кадиев определи този ход като купуване на мълчание и сделка по законите на мафията. Той добави, че управителят на централната банка е компрометиран.

"Какво е доверието към БНБ в момента? Нулево!, риторично попита депутатът от БСП. Според него гуверньорът на БНБ Иван Искров от една страна носи отговорност за случилото се. От друга - налице е двоен аршин, тъй като в едната банка (ПИБ - бел.ред.) е налята ликвидност, докато другата (КТБ) е била оставена да фалита.

Кадиев не очаква фалитът на КТБ да бъде отменен.