ГЕРБ готви арести за кметовете на Перник, Монтана, Велинград и Сливен

Словесен рунд между кметицата на Перник Росица Янакиева и общинската съветничка от ГЕРБ Милена Миланова наблюдаваха хиляди зрители, но не като част от Олимпидата в Лондон, а в студиото на Би Ти Ви тази сутрин.

Милена Миланова обяви, че група общински съветници от ГЕРБ в момента внасят в прокуратурата на Перник обвинение за злоупотреби и престъпления на длъжностни лица от кметството, свързани с преодоляване на последствията от 22 май тази година. Тя потвърди, че сред виновниците е и събеседничката й в студиото Янакиева.

Нищо ново не чуваме, вече се знае, че ГЕРБ са подготвили списък с кметове за арести и отстрел. След Перник тази съдба очаква и градоначалниците на Монтана, Сливен, Велинград, атакуват се и се притискат опозиционни кметове, изригна Росица Янакиева.

Тя директно обвини, че социалното министерство е отпускало средства по неясни критерии. От общо 8 500 молби на граждани до Комисията по бедствия и аварии са били удовлетворени една 194. Според нея на гърба на човешката трагедия управляващите се опитват да реализират сценарий, който възлага на определени хора на ГЕРБ да вършат политически поръчка. Затова те си позволяват да размахват някакви лисчета и тиражират компромати в медиите.

От друга страна, Комисията по бедствия и аварии бездейства и не върши нищо. Янакиева твърди , че държавата напълно се е оттеглила от проблемите на перничани след земетресението в района и изпълнява политически поръчки. Говори се за някакви 3 млн., отпуснати за възстановяване на щетите от природното бедствие, но ние не сме ги видели. На кого и за какво са били  дадени, попита в кмета на Перник.

Янакиева е категорична, че парите, които досега са отпуснати от държавата, са крайно недостатъчни, за да се решат проблемите на хората в Пернишко, пострадали от земетресението. Освен това, има специализирани органи, които ще се произнесат дали има нарушения по разходването на средствата. Факт е обаче, че за държавния жилищен фонд, за който трябва да се грижи държавата, са отпуснати недостатъчно пари, за което е признала и госпожа Миланова. Затова и до днес има сгради, където и една тухла не е сложена, а техните наематели с право се притесняват как ще посрещнат зимата.  

Милена Миланова се опита да опровергае твърденията на пернишката кметица, като показа в ефир документи и снимки, от които било ясно, че правителството на ГЕРБ е подходило отговорно към проблемите на хората, пострадали от земетресението.

По думите й за по нормативни документи целево са били отпуснати 4 295 042 лв., а с решения на Министерски съвет са гласувани още 5 млн. лева, предвидени за възстановяването на щетите от земетресението в Пернишко.

Миланова показа и няколко снимки, от които според нея било видно, че парите, отпуснати за ремонти и възстановителни работи на жилищния и обществен фонд в Перник не се използват по предназначени и има сериозни нарушения и злоупотреби, които са подсъдни.