ГЕРБ и ДПС кръстосаха шпаги заради Доган

Изказванията на Ахмед Доган в Кърджали за Балканската война и необходимост от общ прочита на историята предизвикаха разгорещен дебат сред депутатите от ГЕРБ и ДПС. 

Докато управляващите категорично критикуваха думите на Сокола, то зам-председателят на ДПС  призова народните представители внимателно да слушат и осмислят думите на лидера й. 

Позицията на ГЕРБ изложи Цвета Караянчева, депутат от Кърджали.

За българските граждани Балканската война е освободителна, война, в която една нация побеждава империята, заяви Цвета Караянчева от ГЕРБ. Никой от нашите бивши съюзници във войната - Гърция, Сърбия и Черна гора, не е дръзнал да оспорва нейния освободителен характер, подчерта тя.

Не е редно политик, който и да било той, да сравнява Балканската война с етническо прочистване и възродителен процес, ето защо намираме оценката на Доган за погрешна и провокативна, смята Караянчева.

За нас не е изненада, че Ахмед Доган използва така наречения възродителен процес като клише за обвинения, коментира още тя. Тази теза, произнасяна от политическата камбанария на ДПС винаги започва да звучи, когато наближават избори, подчерта Цвета Караянчева.

Управляващите са категорични, че опитен политик като Ахмед Доган не трябва да се упражнява на тема история и да се опитва да я пренапише. ПГ на ГЕРБ се обявява срещу подобни безцеремонни опити за противопоставяне на българските граждани и създаването на измислени враждуващи лагери.

Нито един български политик, пък бил той и с диплома на философ, няма морално право да съди личности и събития, за които историята се е произнесла, каза още Цвета Караянчева.

Ако коментарите на Ахмед Доган не са плод на политическо късогледство, то значи става дума за грубо предизборно заиграване с крайно негативни последици, категорична бе депутатката.

С не по-малък патос Лютви Местан защити лидера си Ахмед Доган, демонстрирайки самочувствие и убеденост, че тезите на Доган са добре аргументирани и по никакъв начин не кореспондират с предизборно заиграване, за каквото намекват от ГЕРБ. 

Общият прочит на историята е задължителен, задължителен е както за интегритета на съвременното ни гражданско общество, така е и задължително условие, за да могат всички балкански народи да имат своята обща, градивна, геостратегическа перспектива, заяви депутатът.

Истерията след коментарите на Ахмед Доган по темата според него подсказва, че управляващите имат проблем с политическите си ресурси. Затова според Местан им трябва нова енергия, която да зареди поизхабените им политически батерии.

ДПС не ви е ядрен реактор, от който да се зареждате с политическа енергия, категоричен бе Лютви Местан. Вие прибягвате до елементарния трик да замените израза "общ прочит" с "нов прочит" на историята, за да разгърнете тази анти-ДПС истерия, на която сме свидетели, обърна се към управляващите той.

Тезата, че има необходимост от общ прочит на Балканската война е желязно аргументирана, смята Местан. Общият прочит на историята не означава подмяна на историята, не означава отричане на историята, увери депутатът от ДПС.

Моля ви, прочетете едно към едно тезите, които се изразяват от лидера на ДПС и не се опитвайте да експлоатирате политически тези неоспорими, желязно аргументирани тези, които представихме в официална декларация, настоя Лютви Местан.