ГЕРБ и Патриотичният фронт си стиснаха ръцете за бъдещо управление

Формациите готови да подпишат коалиционно споразумение

Успяхме да постигнем съгласие с Патриотичния фронт и имаме тяхното съгласие за подписване на общо споразумение за управление с валидност един цял мандат. Това каза след консултациите с Патриотичния фронт Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Срещата между политическите сили продължи четири часа и половина. Много обстойно бяха разгледани 18-те точки, които ГЕРБ предлага, каза Бъчварова. Хората на Валери Симеонов дали съгласието си да влязат със свои хора в кабинета, както поиска Бойко Борисов с мотив да има споделена отговорност.

ГЕРБ и Патриотичният фронт установиха съгласие за подписване на споразумение за участие в следващото управление,което да бъде стабилно и да се базира на подписана програма, да има валидност цял формат. Това обяви след 4-часови преговори между двете формации Румяна Бъчварова от екипа и ръководството на ГЕРБ.

Единственият партньор, който от фронта не биха приели, е ДПС. Не заради неговите избиратели, а заради порочния модел на управление на ДПС, която се е превърнала в корпорация, която се възползва от своите властови позиции, посочи Бъчварова.

Постигнато е съгласие по 14 от 18-те приоритети на ГЕРБ, обяви Менда Стоянова. По останалите 4 двете партии имат сериозни различия. Такова е темата за данъчната рамка. „Данъците са много важна политика и смятаме, че те ще разгледат нашите аргументи. Бихме искали да чуем дали те са готови да отстъпят от някои свои виждания, за да приемат нашите предложения в данъчната сфера“, каза Менда Стоянова.

Другият проблем, по който партиите не са се споразумели е енергийната ефективност и програмата за саниране на жилищата.

Третата проблемна тема е програмата на ГЕРБ за здравната каса. ПФ искат тя да бъде разделена на няколко каси, с което ГЕРБ не са съгласни. „В нашата програма предвиждаме няколко последователни стъпки, но не и въвеждане на няколко каси, а това е едно тяхно изискване, за което на този етап не може да се съгласим”, подчерта Стоянова.

Четвъртата област, по която двете партии имат различие е пенсионната система.

„За съжаление, три от тези четири теми са сериозни области, така че остава в полето на нашите евентуални бъдещи партньори да се запознаят по-детайлно с нашата програма и да излязат със становище дали могат да приемат нашите политики и да отстъпят от своите”, каза Менда Стоянова.
Менда Стоянова уточни, че секторните политики не са били елемент на разглеждане на този етап, а на един следващ, ако се стигне до съставяне на правителство. ГЕРБ и ПФ са се обединили около създаване на отделно министерство на туризма, но и там имат различия как да се провежда политиката в тази сфера. По отношение на политическата рамка успяхме да постигнем съгласие по всички точки, въпреки че позицията, която изразиха от Патриотичния фронт, се разминаваше, каза още Бъчварова. Бъчварова уточни, че от Патриотичния фронт признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание.
Бъчварова уточни, че от ПФ признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание.
„Много бързо изяснихме характера на тяхната коалиция и това, което те ни представиха за нас е гаранция за стабилно участие в следващото управление. Разговорите преминаха по логиката на разглеждане на общата политическа рамка”, каза още Румяна Бъчварова.

Удовлетворени сме от големия брой съвпадения на позиции относно проблемите, пред които е изправена страната. Това изцяло съвпада с нашите предизборни ангажименти - да се опитаме да поставим разговорите за бъдещото на България на основата на една предварително написана програма. Това заяви след края на преговорите с ГЕРБ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Симеонов заяви, че за Патриотичния фронт не е толкова важно какви ще бъдат личностите на отделните министри, а какво ще бъде възложено да се изпълнява за решаването на тези проблеми. Вече сме обединени от това. Не оспорваме правото на първата политическа сила сама да определя състава на бъдещото правителство. Ако бъдем поканени да включим специалисти, ще го направим и напълно ще поемем отговорността. Готови сме да споделим тази отговорност, допълни Симеонов.
Той каза още, че по време на днешните консултации са разгледани само 18-те приоритета на ГЕРБ, тъй като не е имало време да се разгледат основните приоритети в програмата на Патриотичния фронт.

Когато става въпрос за националния интерес, трябва да се търси общото, заяви съпредседателят на „Патриотичния фронт НФСБ и ВМРО” Красимир Каракачанов.

„Разговорите продължават. Това е една добра първа крачка”, добави Каракачанов.
Той обясни, че още в изборната нощ от ПФ са заявили, че трябва да се търси консенсус между всички български политически сили за изваждане на България от тежката икономическа криза. „Готови сме да седнем на една маса и да търсим това, което е полезно”, коментира той.