ГЕРБ сезира Цацаров по делото "Белене”

ГЕРБ сезира главния прокурор Сотир Цацаровзаради това, че България може да загуби арбитражното дело срещу Атомстройекспорт, съобщиха от пресцентъра на политическата партия.

Вносителите на сигнала - народните представители от ПП ГЕРБ - Димитър Главчев, Делян Добрев, Станислав Иванов и Данаил Кирилов, както и Иван Иванов и Димитър Бъчваров от ДСБ, молят главния прокурор да разпореди проверка по случая.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че българската страна умишлено се стреми да загуби арбитражното дело с Атомстройекспорт за АЕЦ „Белене". Часове след това енергийният министър Драгомир Стойнев отговори на обвиненията на извънредна пресконференция, заявявайки, че „категорично отстояваме интересите на българската страна във всяка сфера" и че са предприети всички възможни мерки страната ни да спечели делото, и че е в постоянна връзка с представители на НЕК и с адвокатския консултант, който ни представлява.

Във връзка с изявленията на енергийния министър Стойнев от ГЕРБ уточняват: „Бойко Борисов и Делян Добрев получиха покани за среща с адвокатите от White and case в края на месец юли. Веднага след това и двамата се срещнаха с представители на адвокатската кантора. Срещата се проведе няколко дни след 20 юли 2013 г. в Централата на ПП ГЕРБ. На нея присъстваха и представители на НЕК. Така че представителите и експертите на ПП ГЕРБ са дали исканите от тях разяснения и информации веднага след поискването им от страна на адвокатската кантора".

Отбелязва се още, че до края на февруари 2013 година всички финансови отношения на българската страна към адвокатската кантора са били абсолютно изрядни и напълно уредени.До този срок всички хонорари към екипа на кантората са били изплащани напълно и в срок, а българската страна е оказвала на екипа от адвокати приоритетна подкрепа във всяко едно отношение.

След февруари месец България имаше служебно правителство и препоръчваме на министър Драгомир Стойнев да търси информация или обяснения от служебния кабинет за отношенията между българската страна и адвокатската кантора, заключават от ГЕРБ.