Гледат мярката на Чеци – предполагаемият убиец на Яна

Софийският градски съд (СГС) ще заседава по молба на Николай Русинов-Чеци за промяна на мярката му за неотклонение - задържане под стража. 

За първи път защитата на Чеци ще поиска смекчаване на мярката за неотклонение, която ще се гледа в съда днес.

Николай Русинов беше задържан на 27 април 2012 г. и му бяха повдигнати обвинения за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София. На 8 май Софийският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение на Софийския градски съд и остави Чеци постоянно в ареста.

Едно от основанията, с които Софийският апелативен съд остави Русинов в ареста, беше, че той е оставил "уникален клетъчен материал" по тялото на момичето, там, където според съдебномедицинската експертиза, тя е била притискана и вследствие на което е настъпила и смъртта й. Става дума за космите, намерени по тялото на Яна, чиято експертиза от Австрия пристигна в края на април - девет месеца след убийството, четири от които в ареста стоя невинен човек.

Резултатите показаха, че пет от космите (общо са седем) са на Русинов, а два - на други двама, все още неизвестни мъже. Така прокуратурата повдигна на Русинов обвинение за убийство в съучастие.