Горанов категоричен: Няма да актуализираме бюджета

Следващата стъпка на кабинета да бъде повишена ефективността на разходите

“Няма планове за актуализация на Бюджет 2015”. Това заяви днес министърът на финансите Владислав Горанов. Изявлението му идва на фона на призивите от опозицията за актуализирането му заради повишените приходи.

Той посочи, че следващата стъпка пред кабинета е повишаването на ефективността на разходите.

Министерството на финансите готви промени в данъчните закони, които ще станат ясни скоро. “Три са основните направления - нови изменения в европейското законодателство; второ, някои претенции на ЕК за несъответствие между нашето законодателство и европейското; трето, допълнителни мерки за подобряване на събираемостта и даване на допълнителни инструментариуми в държавните органи в тази посока. Нова данъчна тежест или изменение спрямо българските граждани не бихме предложили", увери той.

От участието му в парламентарния контрол стана ясно, че в края на месец август номинално приходите само от акциз са 320 млн. повече спрямо същия период на миналата година. „Ако съпоставите измененията в агрегираните макроикономически показатели и ги наложите с номиналния размер на приходите, ще установите, че 70% от ръста на приходите не съответства на измененията в макроикономическите показатели”, посочи той в отговор на въпрос от опозицията.