Харалан Александър: Докато Борисов разпалва страстите, има шанс за властта

Доброто на днешния протест е, че хората, които участват в него, казват: Ние искаме почтеност. Това правителство обаче не отговаря на това искане. Това заяви по Би Ти Ви социалният антрополог Харалан Александров. 

Той обясни, че става въпрос за дълъг и сложен процес, в който гражданското общество започва да се изгражда като институция, която да има механизмите за контрол върху управляващите.

Според социологът Кънчо Стойчев измеренията на тази почтеност е различна. Още по-важно, че не сме дефинирали точно що е това “почтеност” в политиката. Затова ние не трябва да лъжем хората, че утре може да му предложим почтено правителство, предупреди социологът

Според Харалан Александров има много политици, които са почтени. Това управление обаче не е почтено със сигурност, но няма и гаранция, че следващото правителство ще бъде почтено. Той обаче подчерта, че хората, които сега са на улицата, гледат извън този кабинет, те не се обръщат назад, а гледат напред. 

Александров е категоричен, че очевиден провал на това правителство е усещането, че някой друг разполага с него, че някой друг управлява вместо него. Но е изумително, че кабинетът не падна за тези 100 дни. И макар да има нещо отвъдно в начина, по който управлява, има и порив да се направят и добри неща, коментира антропологът. 

Това правителство обаче няма 4-годишен живот, смята Кънчо Стойчев. Преди всичко защото нямаме още свой бюджет и виждане как ще се движи по него, а това е най-важният инструмент на едно управление. Той ще е отправната точка за това колко дълго ще оцелее правителството на Орешарски, смята социологът.

Що се отнася до това има ли шанс Борисов отново да влезе във властта, антропологът и социологът се оказаха на различни позиции.

Според Кънчо Стойчев ГЕРБ се намира в изолация заради порочната и безпринципна политика. Борисов знае, че е загубил властта, но не иска да си го признае. Харалан Александров пък споделя идеята, че докато Борисов продължава да разпалва страсти, да вълнува хората и да ги ангажира със себе си, ще запази шансовете си за властта.