И Корман с нови условия към ГЕРБ: малцинствата, агентите на ДС и ксенофобията

Председателят на НПСД Корман Исмаилов настоя на следващ етап от преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставяне на правителство партията на Бойко Борисов да представи ясна позиция и гаранции, че ще работи в следващото управление срещу надигащата се ксенофобия и националпопулизъм, за интеграция на малцинствата и срещу назначаването на агенти на Държавна сигурност (ДС) на ръководни длъжности в държавата.

Исмаилов изрази опасения вчера, че мнозинството в подкрепа на следващото правителство може да зависи от националистическа партия, а от ГЕРБ определиха условията на блока като трудно изпълними и заявиха, че засега спират консултациите с него.

Днес Исмаилов написа в профила си в социалната мрежа "Фейсбук": "Реформаторският блок е формация, която остро се противопоставя на опитите за разделение на българската нация и на всякакви опити за противопоставяне на етнически и религиозен признак."

Лидерът на НПСД посочи, че е задал на ГЕРБ няколко въпроса в преговорите. Единият - има ли воля партията да не допусне бивши агенти на репресивната комунистическа ДС да бъдат номинирани и избрани на висши ръководни постове в изпълнителната и законодателната власт.

"Както в Европа, така и в нашата страна всички сме свидетели на надигащи се настроения на националпопулизъм, расизъм и ксенофобия. С тревога отчитаме, че у нас езикът на омразата се засилва, а прикритата и открита дискриминация срещу "различните" се увеличава. В тази връзка има ли воля ГЕРБ да възпре надигащите се националпопулизъм, расизъм и ксенофобия, които ще имат силно парламентарно присъствие в 43 Народно събрание", пита още Исмаилов.

"В предизборната платформа и сред основните приоритети на ГЕРБ няма нищо като стратегия и политики във връзка с интеграцията на малцинствата и в частност на най-дезинтегрираната част от тях – ромите. В следващия етап от преговорите съм в очакване на ясни позиция и гаранции по тези въпроси", пише лидерът на НПСД.