И. Прокопиев: Активите на КТБ ще бъдат разграбени в полза на определен човек

Ограбването на банката се е случила с протекцията на отговорни за това институции-БНБ, Банковия надзор, КФН, одиторите, данъчните власти и финансовото разузнаване, заяви Прокопиев

"КТБ беше пирамидална структура и тя беше съборена от една страна от атаките на медиите на Делян Пеевски и втората атака дойде от институциите", заяви издателят Иво Прокопиев. 

"Банката беше унищожена по модела "Кой", и това, че вече банката я няма, не означава, че и моделът вече го няма", коментира Прокопиев.

Той обвини в лъжа председателят на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев, който твърди, че Прокопиев и бизнесът му нарушават законовите разпореждания, както и, че между Георги Кадиев и Прокопиев има финансови отношения и те си "разменят някакви пари".

Прокопиев заяви, че няма никакви отношения с Кадиев и не се е срещал с него и поиска извинение от Мавродиев. "В противен случай ще заведа поредното дело срещу него за клевета и вреди.

Той обвини КФН за това, че не е извършвала контрол към КТБ, която освен банка е емитент на публични акции и облигации и е инвестиционен посредник.

"Комисията не си е свършила работата", категоричен беше Прокопиев.

Според него, инвеститорите ще изгубят 2.5 милиарда от банката и още половин милиард в инструменти на капиталовите пазари и посочи, че това е 5% от БВП.

"Ограбването на банката се е случила с протекцията на отговорни за това институции-БНБ, Банковия надзор, КФН, одиторите, данъчните власти  и финансовото разузнаване", заяви Прокопиев и добави, че през годините не са правени никакви проверки от КФН.

По думите му,Стоян Мавродиев трябва да понесе отговорността за бездействието си и да подаде оставка и попита дали Комисията е отнела лиценза на КТБ като инвестиционен посредник.

Прокопиев отбеляза, че е тревожна оставката на председателя на Фонда за гарантиране на банковите депозити.

"От него зависи кой ще бъде синдик на банката и какви решения ще бъдат взети по отношение на активите. От него зависи дали ще бъдат управлявани добре или ще бъдат разграбени", коментира Прокопиев и добави, че според него по-реалистично е да се случи второто и то, "в полза на един определен човек".

Той помоли ДПС да спре "да хвали "Капитал", а Лафка да не рекламира във вестника", защото това влияе на репутацията му на независима медия.